Magyar Falu Program

2022.07.17. 09:20

Átadták a felújított orvosi rendelőt Nemesvitán

Családi falunap keretében adták át a felújított orvosi rendelőt szombaton.

Tóth B. Zsuzsa

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Navracsics Tibor területfejlesztésért felelős miniszter, országgyűlési képviselő az ünnepségen arról beszélt, hogy tavaly már a játszóteret is átadhatta a településen, tehát a község jó példája a Magyar Falu Program sikereinek. 

- Az utóbbi években a hazai települések magukhoz tértek a programnak köszönhetően, amely úgy kormányzati program, hogy nem a kormány dönti el, hogy milyen fejlesztések történjenek a faluban, hanem maguk az itt élők. Polgármesterek, képviselőtestületi tagok, plébánosok, akik sokkal jobban tudják, hogy mire van szükség, mint a Parlamentben ülők. Talán ez is a sikere a programnak, hiszen olyan kis léptékű beruházások valósulhatnak meg, amelyek érezhető javulást hoznak az itt élők életminőségében. Ennek is köszönhető az, hogy megállt mára a falvakból való elvándorlás, sőt, egyre több család telepedik le vidéken. Az ennél sokkal hátrányosabb helyzetű térségekben is felfedezték mostanra az emberek annak örömét, hogy faluban éljenek, hogy ismerjék a szomszédjaikat, közösséget alkossanak, egy sokkal jobb életminőségen élhessenek, mint városban egy panelházban. Hogy ez a jövőben is így legyen, ahhoz szükség van további beruházásokra, amelyre kiváló példa a rendelő megújulása. Ez megint egy lépéssel közelebb visz bennünket ahhoz, hogy Nemesvitán sokkal jobb legyen élni, mint egy városban – mondta a miniszter. Csali János polgármester elmondta, hogy a Magyar Falu program hárommillió forintos támogatásával elkészült a rendelőben a fűtési rendszer, kicserélték a kazánt, a nyílászárókat, szerelvényeket. 

– Évtizedekkel ezelőtt nem voltak itt építési telkek, elköltöztek a helyiek, egy skanzent szerettek volna létrehozni a faluból. Nem sikerült és mi most itt vagyunk és ünneplünk. A Magyar Falu Program visszaadja a település értékét, önbecsülését. Annak keretében korábban a művelődési ház tetejét cseréltük le, a temetőben járda épült és most a rendelőt adjuk át, miközben önerőből is sokat fejlesztettünk – mondta a polgármester.  

Marosy György, Navracsics Tibor és Csali János együtt vágta át a nemzeti színű szalagot a sportpályánál rendezett ünnepségen, jelképesen felavatva az orvosi rendelőt 
Forrás: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Marosy György háziorvos köszönetet mondott a rendelő és a magyar vidék fejlesztéséért. Ugyanis mint mondta, az a magyar emlékezet helye, a magyar múltat, hagyományokat, lelket őrzi. Az a nemzet erős, amelyiknek a lelke erős.

Az ünnepségen ezt követően a szónokok együtt vágták át a nemzeti színű szalagot.  

Az esemény keretében a sportpályán barátságos labdarúgó mérkőzéssel kezdődött, a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató munkatársai kézműves foglalkozást tartottak a gyerekeknek, miközben a szülőket a nevelőszülői hivatásról tájékoztatták. A délután során közös ebéden vettek részt a jelen levők, volt tombola, a gyerekek a légvárban játszottak, este pedig Magyar Rózsa, Bodnár Attila és Pap Rita műsora szórakoztatta a mulatni vágyókat. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában