Augusztus 20.

2022.08.22. 11:30

A jövő magyarságát szolgáljuk - Ünnepség Ajkán

Augusztus 20-a a nemzet születésnapja, amely Szent István döntésének köszönhetően olyan történelmi távlatot nyitott, amely nem csak a nemzet fennmaradását, hanem a gyarapodás útjára lépését is biztosította, mondta Navracsics Tibor augusztus 20-án az Agórán tartott az ünnepségen.

Tisler Anna

Fotó: Gyarmati László

A területfejlesztési miniszter ünnepi köszöntőjében kiemelte, augusztus 20-a azzal is kimagaslik nemzeti ünnepeink közül, hogy értelmezésében teljes a nemzeti közmegegyezés, egyetért a jobb- és baloldal, régmúlt és közelmúlt. A térség országgyűlési képviselője arról beszélt, Szent István döntésének történelmi távlata, hogy félre tudta tenni az embereket elválasztó történelmi vitákat, arra tudott koncentrálni, ami mindenkit összeköt. 

- Olyan kereteket tudott adni a nemzetnek, amely biztosította az ezer éves fennmaradását és remélhetőleg a következő ezer évet is. Kevés olyan személy van a történelmünkben, aki valóban az egész nemzet érdekét szolgálta. Ilyen volt Szent István, Szent László, Hunyadi Mátyás és lV. Béla. Ilyen emberekre van szükség ma is, amikor újra kell fogalmaznia magát Európának, hiszen számos kihívás éri: a bevándorlás, a klímaváltozás, a gazdasági válság. Szent István műve és hagyatéka arra emlékeztet, nem szabad sohasem megelégedni a részérdekekkel, nem szabad soha csak pártérdekek szolgálójává és kiszolgálójává válni. Nekünk, ezer évvel később az a feladatunk, hogy a jövő magyarságát és a jövő Európáját szolgáljuk – hangsúlyozta a képviselő.

Az új kenyér megszegése előtt Schwartz Béla polgármester köszöntőjében elmondta, nehéz idők járnak. A Covid után jött a háború, majd egy gazdasági válság, most pedig az aszály.

- Mi is keressük, hogyan lehetne takarékosabban élni, jelentette ki a polgármester. - Az önkormányzat több mint tíz éve elkezdte a magas beépítésű házak energetikai korszerűsítését, a 7200 lakásból több mint hatezer megújult. Nincs Magyarországon még egy olyan program, amelyhez az önkormányzat 50 százalékos támogatást nyújt. A nehézségek ellenére folytatjuk a programot. Mindent meg kell tenni, hogy az életünk könnyebbé váljon. Ha valami rosszul megy, fel kell tenni a kérdést: lehet-e azon változtatni? Miért ne lehetne? Gondolkodni kell és cselekedni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában