Egyház

2022.08.21. 14:00

Udvardy György veszprémi érsek áldotta meg a megújult nyárádi templomot

Udvardy György veszprémi érsek áldotta meg vasárnap délelőtt a megújult nyárádi római katolikus templomot.

Polgár Bettina

A megújult templomot Udvardy György veszprémi érsek áldotta meg

Az alkalmon Horváth József plébániai kormányzó ismertette a templom történetét, illetve a felújítás részleteit. Mint mondta, Nyárád települést az írásos emlékek 1153-ban említik először, majd a községben a 13. századra már templom is állt. 

1758-ban ennek a templomnak a helyére építették Fellner Jakab tervei alapján a mai katolikus templomot, a templomtorony pedig Pauly Mihály tervei alapján készült el 1790-ben. Az évszázadok során több tatarozást is végeztek. 

Horváth József felelevenítette, éppen készült benyújtani a nyugdíjkérelmét, mikor lehetőség nyílt pályázati támogatást igényelni a templom megújítására. Kiemelte, idén tavasszal felállványozták az épületet, húsvét után a külső munkák, a torony javítása valósult meg, majd júniusban a tetőt hozták rendbe a szakemberek. Ezt követően elkészült a járda, rendezték a templom környezetét és a belső takarítást is elvégezték.  

A megújult templomot Udvardy György áldotta meg. A veszprémi érsek köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik munkájával a rekonstrukció megtörténhetett. Udvardy György úgy fogalmazott, amikor Isten hajléka szép, akkor ez szükségszerűen széppé teszi az emberek lelkét is. – Jó látni a templomot, és még jobb belépni a templomba, ami az otthonunk, a hajlékunk, ahol a lelkünk megerősödik ahhoz, hogy a mindennapi döntésekben jól tudjunk helytállni – mondta. 

A templom megáldását követően Udvardy György celebrálta a szentmisét. Az alkalmon Kovács Zoltán és Kontrát Károly országgyűlési képviselő is részt vett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában