Százhúszmillió forintos beruházás

2022.09.16. 20:00

Felépült az új egészségcentrum Pápateszéren

A lakóhelyhez közeli egészségügyi ellátás erősítése a kormány célja – mondta Takács Péter egészségügyi államtitkár a Magyar falu program keretében megépített új Pápateszéri Egészségügyi Centrum ünnepélyes átadásán.

Rimányi Zita

Kovács Zoltán országgyűlési képviselő és Takács Péter egészségügyi államtitkár az újonnan átadott egészségcentrumban

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Azt javasolta a helyieknek, ne csak akkor járjanak a házi- és fogorvosi rendelésnek, a védőnői szolgálatnak helyet adó integrált alapellátási egységbe, ha betegek, mert az egészség megőrzésére kell fókuszálni. 
Kovács Zoltán országgyűlési képviselő arról beszélt a korszerű, kényelmes ellátást, munkavégzést biztosító épület előtt – amelynek kivitelezését többször a helyszínen követte nyomon –, hogy a kormány ügyel a falvak versenyképességére, ami a fiatalok helyben maradását segíti, és olyan fejlesztések szolgálhatják ezt a szándékot, mint amit most Pápateszér ünnepelhet. A beruházás megálmodóinak és a megvalósításban közreműködőknek is gratulált. Megjegyezte: szép épületet kapott a faluközpont. A Magyar falu program kapcsán pedig hangsúlyozta: keretében már hatszáz rendelő újult meg több mint tizenhárommilliárd forintból. 
Völfinger Béla polgármester köszöntőjében kitért rá, hogy hatalmas beruházás egy falunak egy ilyen intézmény felépítése, Pápateszér maga nem tudta volna hozzá a forrást előteremteni, kormányzati szándékra volt szükség. Az Mfp révén elnyert csaknem százmillió forintból a kivitelezés mellett eszközök beszerzése költöttek. S az önkormányzat kiegészítette önrésszel a munkálatok fedezetét, az új épület környezetét is rendbe tette, megújította. A faluvezető szavai szerint napelemes, alternatív fűtési és kamerarendszer kialakítását is tervezik. S kiderült, hogy több pályázati forrás révén szerzett támogatásból vehettek az egészségcentrumba eszközöket, berendezéseket.

– Nagy nap a mai Pápateszéren, az óvoda és a községháza után egy újabb közintézmény újult meg – mondta köszöntőjében Völfinger Béla, és felidézte, hogy évekkel korábban a rendelőt szerették volna gazdaságosabban fenntartani a régi helyén, de ez nem volt megoldható, ezért új helyet kerestek egy teljesen új épületnek, ami most már áll a művelődési ház udvarán és nagyban befolyásolja a helyiek jövőjét. Egy éve, szeptemberben kezdődött el a kivitelezés, jól haladtak a munkálatok, már álltak a falak, a födém is elkészült, amikor lapunk tavaly ősszel megírta, hogy időkapszulát helyeztek el Pápateszér épülő új egészségügyi centrumánál. Most már teljesen kész, még engedélyeket kell beszerezni annak érdekében, hogy hamarosan ide járhassanak a páciensek ellátásra.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában