Magyar Falu Program

2021.11.17. 07:00

Időkapszulát helyeztek el Pápateszér épülő új egészségügyi centrumánál

A kivitelezését szeptemberben kezdték el és jó ütemben halad. Jövő nyárra készülhet el. Akkor ide, a jelenleginél nagyobb, korszerűbb helyre költözhet a házi- és a fogorvosi rendelés, a védőnői szolgálat.

Rimányi Zita

2021116 Pápateszér. orvosi rendelő időkapszula elhelyezés. Kovács zoltán országgyűlési képviselő köszöntő beszéde. Fotó: Pesthy Márton PM Veszprém Megyei Napló

Fotó: Pesthy Márton/Napló

A falu művelődési házának szomszédságában épülhet fel egészségügyi centrum Pápateszéren. Azért van rá szükség, mert az a hely, ahol jelenleg működnek a rendelések – többek közt a szűk, közös váróhelyiség okán –, nem felel meg az előírásoknak, nem is kényelmes a mérete miatt a pácienseknek, az ott dolgozóknak. Kicsi, zsúfolt. Az új helyen az akadálymentesítést is megoldják és energetikai szempontból gazdaságosabban működtethető intézményt alakítanak ki. A tervek szerint később a gyógyszertár is a közelbe költözhet, a kultúrház épületébe. Mindez nagy előrelépést jelent a falu 1253 lakósának.

Völfinger Béla polgármester az ünnepségen felidézte az előzményeket. Kiderült: már mintegy két évtizede felmerült az ötlete a rendelők végleges, megfelelő kialakításának. S az a korábbi szolgálati lakás, ahol jelenleg dolgoznak az orvosok, a védőnők, nem alakítható át úgy, hogy hosszútávon kiszolgálja a helyieket. A község önkormányzata végül tavaly nyert 98 millió forintos támogatást a Magyar Falu Program keretében az összességében 120 millió forintos beruházás megvalósításához, amelynek keretében a rendelőkbe szükséges eszközöket is beszereznek. A pályázati forrást önrésszel egészíti ki.

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Már látványos szakaszába ért a kivitelezés: állnak a falak, a födém is elkészült. A tetőtér és a belső terek kialakítása van hátra. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő az építkezés helyszínén arról beszélt, hogy a kormány a Modern Települések Programján belül azért indította el a Magyar Falu Programot is, hogy ne csak a jelentős gazdasági erővel bíró megyei jogú városokat támogathassa. Az a célja, hogy ne legyen jelentős különbség a nagyobb és a kisebb településeken lakók életkörülményei között. Az MFP keretösszege pedig a jövő évi forrásokkal együtt már eléri az ezermilliárd forintot – derült ki a honatya tájékoztatásából. Elmondta, hogy orvoshiány van és a rendelések korszerű körülményeinek megteremtése segít az egészségügyi szakemberek megtartásában is. Ezért is tartja fontosnak e téren a fejlesztéseket. Annak ellenére is, hogy az MFP-n belül a rendelő-felújítás és -építés a leginkább forrásigényes, a legdrágább beruházás.

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Ritka országos szinten is, hogy e cél keretében új épület kivitelezésére nyílik lehetőség, inkább egészségügyi intézmények felújításaira biztosított pénzt a kormány – tudtuk meg az országgyűlési képviselőtől. Ezért is gratulált az önkormányzatnak, a falubelieknek. „Pápateszéren a gyógyulni vágyók szép, korszerű létesítményben kapnak ellátást jövő nyártól, és az új épület a faluképet szebbé teszi, központi részének közösségi szerepét növeli” – szögezte le Kovács Zoltán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában