Család

2022.09.20. 18:00

Gyereket a magasba! – Veszprém az országos program egyik kiemelt helyszíne

Országos rendez­vényre készül a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom, szeptember 24-én, szombaton ötödször rendezik meg az országos gyerekemelést, kiállva a gyerekvállalás, a családalapítás fontossága mellett.

Balla Emőke

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Immár 35 település csatlakozott az országos kezdeményezéshez – megyénkből Veszprém és Tapolca –, idén is gyerekemelési rekordra készülnek, Budapest mellett Veszprém az egyik kiemelt helyszín. A Székelyföldről, a Felvidékről és a Vajdaságból is csatlakoznak családok. Az elmúlt négy évben több tízezren vettek részt a gyerekemelésen, amely háromszor hagyományos keretek között, egyszer a vírus okozta korlátozások miatt rendhagyóan, online formában valósult meg. 

Fotós: Pesthy Márton/Napló

Célunk, hogy megszülessenek a kívánt, tervezett gyerekek, mondta a keddi sajtótájékoztatón Ujvári András, a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom szóvivője. Kopp Mária orvos, pszichológus gondolata volt, tegyük lehetővé, hogy a kívánt gyermekek megszülessenek. Ma a fiatalok két-három gyermeket terveznek, és csak 1-2, átlagosan 1,7 gyermek születik. Hangsúlyozta, a gyermek születése öröm, ez az élet kiteljesedése, továbbadása, érdemes gyermeket vállalni.

Veszprémben a hétvégén, szeptember 23–25. között háromnapos rendezvényt szerveznek. A megnyitót pénteken a Hangvillában tartják, családbarát egyetem címet kap a Pannon Egyetem, délután az intézményben az oktatásról szerveznek pódiumbeszélgetést, este koncerteket hallhat a közönség. A gyerekemelés szombaton 11 órakor lesz a Veszprémi Petőfi Színház előtt, vasárnap ökumenikus istentiszteletre várják a családokat a jezsuita templomba. Porga Gyula polgármester kiemelte, a város és a mozgalom célkitűzései közösek: a maguk eszközeivel törekszenek arra, hogy a kívánt gyermekek megszülessenek, a város családbarát rendezvényeket szervez, helyszíneket biztosít. Nagyon fontos a példaadás, közölte, évek óta egyre több közszereplő vesz részt a programon. 

Fotós: Pesthy Márton/Napló

Héthelyi Réka, a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom veszprémi szervezetének vezetője hozzátette, idén a rendezvényen jelen lesz Ovádi Péter ország­gyűlési képviselő, Kiss Balázs olimpikon, Ókovács Szilveszter, az Opera főigazgatója és Temesvári Balázs, a VKSZ Zrt. vezérigazgatója. Oberfrank Pál, a színház igazgatója és Kellerné Egresi Zsuzsanna igazgatóhelyettes az intézmény társadalmi szerepvállalásáról beszélt. A szombati rekordkísérlet után a társulat előadja a Kukamesét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában