31 éve függetlenek

2022.09.13. 20:00

Ukrán nyelvű szentmisét és jótékonysági koncertet szerveztek Veszprémben

A veszprémi Dnipro Országos Ukrán Kulturális Egyesület Ukrajna függetlenségének 31. évfordulója tiszteletére ukrán nyelvű szentmisét és jótékonysági koncertet szervezett a városban és a környéken élő, letelepült és itt dolgozó ukrán közösségek számára a Veszprémi Érseki Főiskolán.

Napló

A koncert díszvendége Vihula Mihajlo gitárművész és Okszana Karpovich operaénekesnő volt

Fotó: Jákói Bernadett

Az ünnepi  koncert előtt a máriapócsi Mihail Sztojko atya  által celebrált ukrán nyelvű szentmisén vettek részt az erre igényt tartó hívek. A mise alatt a gyermekek a Varázsműhely kézműves-foglalkozáson ügyeskedhettek. Az ünnepi rendezvény a magyar és az ukrán himnusz elhangzásával kezdődött, majd a közönséget Jákói Bernadett, a Dnipro egyesület tagja ukrán nyelven elhangzott köszöntőjével lepte meg. Ezt követően azok a veszprémi ukrán gyerekek, akik részt vettek a számukra az Országos Ukrán Önkormányzat által kiírt Dzserelo (Forrás) szépirodalmi  pályázaton, elismerő oklevélben, ajándékcsomagban részesültek. 
A koncert előtt az egyesület vezetősége megköszönte azoknak a nem ukrán származású személyeknek az áldozatos munkáját, akik az ukrán–orosz háború kitörése óta szívükön viselték a városunkba érkező ukrán menekültek sorsát, ellátásukban, és támogatásukban kiemelkedő munkát végeztek. Porga Gyulának, Veszprém polgármesterének, aki a háború kitörése utáni napokban rendkívüli közgyűlést hívott össze, és másfél millió forintot  különített el a munkácsi kórház részére kötszerek és gyógyszerek vásárlására, megfelelő szállást és ellátást biztosított a Veszprémbe érkező menekültek részére. Vinkler Beáta aktív önkéntesnek, aki az ukrán menekülteket patronálva szervezi az adománygyűjtést, és csapatában ingyenesen vállalta az ukrán gyerekek fociedzését. Fenyvesi Beatrixnek, aki folyamatosan gyűjti az ukrán menekültek részére az adományokat. Jelena Litvinova nagy segítséget nyújt a szálláskeresésben, az anyagok szállításában, és lelkes pártfogója a három év alatti gyermeket nevelő édesanyáknak is. Király-Bándli Petra önkéntesként nagy szerepet vállal a szálláskeresésben, adományok gyűjtésében. Zseli Andrea a háború kitörését követő első napokban kezdte el az adománygyűjtést, és naponta szállította Veszprémbe az adománycsomagokat. Lendvai-Frikkel Attila folyamatosan biztosítja a Veszprémbe érkező menekültek elszállásolását, étkeztetését, lehetőségei szerint támogatja a Dnipro Egyesület kezdeményezéseit és programjait. Síkos Zsolt szabadidejét a megyében élő rászoruló menekült családok segítésére fordítja, sőt, még Ukrajnába is szállított ki adományt. Az elismerésben részesülőket egy-egy visivankával (tradicionális hímzett blúz) ajándékozta meg az egyesület. Az ünnepi koncerten Meh Okszana zongoraművész, zongoratanár Miroszlav Szkorik és Kodály Zoltán műveit adta elő, majd Vihula Mihajlo zenész, zeneszerző, gitárművész és Okszana Karpovich operaénekes közös műsorának tapsolhatott a közönség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában