Aradi vértanúk

2022.10.07. 17:00

Az együvé tartozás közös emlékezete Zircen

A tizenhárom honvédtiszt különböző életúton jutott ugyanarra a vesztőhelyre, és egyben hazánk történelmének dicső oldalára.

Rimányi Zita

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Őszinte lelkesedéssel harcoltak a szabadságért, közös bennük, hogy nehézségeik és kétségeik ellenére végig hűek maradtak a hazához, kitüntették magukat a csaták menetében – mondta Vachtler Erik önkormányzati főépítész az aradi vértanúk napja alkalmából tartott városi megemlékezésen. Szavai szerint szörnyű, félreértettségből eredő bosszú áldozatai lettek, s mártírrá válásuk az elnyomó hatalom végének kezdetét jelentette. A szent emlékű vértanúk példája – az elhangzottak szerint – az elveinkért való küzdelemre ösztönözhet mindannyiunkat, áldozatuk az együvé tartozás közös emlékezete. Az ünnepi beszéd után a városháza előtt rendezett ünnepség keretében koszorúkat helyezett el az 1848-49-es szabadságharc vértanúinak és hőseinek Zircen tíz éve állított emlékmű kopjafánál többek közt Kovács Zoltán országgyűlési képviselő és Ottó Péter polgármester. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában