Nemzeti gyásznap

2022.10.07. 17:04

Batthyány-leszármazott is koszorúzott a felsőörsi megemlékezésen

Batthyány Boldizsár, Magyarország első alkotmányos miniszterelnöke, Batthyány Lajos leszármazottja is részt vett az aradi vértanúk tiszteletére rendezett pénteki megemlékezésen a civil háznál Felsőörsön, ahonnan a híres család származik.

Kovács Erika

Fotó: Nagy Lajos/Napló

Kontrát Károly országgyűlési képviselő kiemelte, reményei szerint az év minden napján gondolunk az 1848/49-es forradalomra és szabadságharcra, a hősökre, a mártírokra, akik harcoltak a magyar hazáért, a szabadságért, a függetlenségért, összefogva a nemzettel. Az aradi 13 vértanú és gróf Batthyány Lajos miniszterelnök életét adta az említett célokért. A képviselő köszönettel beszélt a grófi család leszármazottjának rendhagyó történelemórájáról, melyet a megemlékezés előtt tartott a helyi iskolásoknak, valamint az alsóörsiek megemlékezéséről is.

– Nemzetünk történelme nagyon gazdag. Az elmúlt több mint ezer év a megmaradásunkról szólt, melyért harcoltunk, küzdöttünk. Itt vagyunk a Kárpát-medencében és emlékezünk az aradi vértanúkra, a miniszterelnökre. Amíg a hősöket nem felejtik, mindig lesznek újak. Amíg magyarok élnek ebben a hazában, sosem felejtjük el hőseinket, akik küzdöttek a magyar szabadságért, a hazáért – hangsúlyozta a képviselő. 

 

Szabó Balázs polgármester büszkén beszélt arról, hogy minden évben együtt emlékezhetnek a híres család leszármazottaival, ezúttal Batthyány Boldizsárral. Felidézte, a 13. század első felében építtette az akkori nevükön őrsi, illetve kővágóörsi család a településen lévő gyönyörű, román stílusú templomot a család temetkezési helyéül. A leszármazottak azóta sem felejtik itteni gyökereiket és visszajárnak Felsőörsre. 

Az ünnepi gondolatok után szép műsort adtak a helyi gyerekek, majd a szónokok és Batthyány Boldizsár, valamint Kovácsné Bognár Gabriella iskolaigazgató koszorút helyezett el a kopjafánál. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában