A legnagyobb magyar

2022.10.20. 20:00

Széchenyi-emléktáblát avattak Pápán

Gróf Széchenyi István tiszteletére helyeztek el emléktáblát a Széchenyi utca 4. szám alatt. Az emlékjelet csütörtök délelőtt ünnepélyes keretek között leplezték le.

Polgár Bettina

Kovács Zoltán országgyűlési képviselő, Áldozó Tamás polgármester és Kerecsényi Zoltán az emléktábla-avatáson

Fotó: Polgár Bettina/Napló

Megtudtuk, a képviselő-testület tavaly novemberi munkaértekezletén született döntés arról, hogy táblát állít a város gróf Széchenyi István emlékére. A kezdeményezés elindítója Kerecsényi Zoltán, a pápai Petőfi Városbarát Egylet (PVE) ügyvivője volt.
Az emlékjel a Széchenyi István utcai ipartestületi székház főhomlokzatán kapott helyet. Gróf Széchenyi István alakjának megmintázását Kiss László Zsigmond nyugalmazott művésztanár vállalta és teljesítette.
Az alkalmon Áldozó Tamás, Pápa polgármestere köszöntötte a résztvevőket, valamint tolmácsolta Széchenyi Tímea, a Gróf Széchenyi Család Alapítvány kuratóriumi elnökének gondolatait. A polgármester köszönetet mondott Kerecsényi Zoltánnak azért a lelkesedésért és munkáért, aminek eredményeként ezt az emléktáblát leleplezhetik.
- Mindig öröm számomra, ha újra és újra felidézzük és idézzük a legnagyobb magyar grófot, Széchenyi Istvánt. Jelen van az életünkben és szellemi hagyatékával biztosítja számunkra a múltat, a jelent. A jövőt csak mi magunk tudjuk építeni, és ezért nagyon fontosak az emlékek, ezért fontos egy emléktábla, ha ránézünk, ne feledjük, a jövőnkért csak mi magunk vagyunk felelősek – osztotta meg Széchenyi Tímea sorait a település vezetője.
Az eseményen Kerecsényi Zoltán kiemelte, úgy tudni, hogy az ifjú Széchenyi István katonaévei alatt, huszár főhadnagyként megfordult Pápán. - Azt is tudni, hogy az egykori pápai filozófus, természettudós, a Pápai Református Kollégium néhai tanára, Tarczy Lajos személyes jó kapcsolatot ápolt Széchenyivel. A professzorra a gróf nagycenki birtokán látott mintagazdaság oly hatással volt, hogy Pápán is igyekezett létrehozni hasonlót. Emellett Széchenyi István az 1831-ben kiadott Világ című művét városunk egykori református főiskolai könyvtárának a legmélyebb tisztelettel ajánlotta, dedikálta. Ez a mai napig megtekinthető a református gyűjteményekben – mutatott rá a pápai Petőfi Városbarát Egylet ügyvivője.

Fotós: Polgár Bettina/Napló

A rendezvényen Kiss László Zsigmond köszönetet mondott, hogy lehetősége nyílt az emléktábla elkészítésére. Az emlékjelet Kovács Zoltán országgyűlési képviselő, Áldozó Tamás és Kerecsényi Zoltán leplezte le. Az eseményen Kerecsényi Zoltán PVE–Széchenyi-emlékplakettet adott át Áldozó Tamásnak, Kiss László Zsigmondnak és Kovács Zoltánnak. Az alkalom koszorúzással zárult.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában