Súlyosan károsodott

2022.10.25. 09:00

Újraöntik a tósoki templomtűzben megsérült harangokat

Amint arról lapunk is beszámolt, ez év februárjának elején leégett a tósokberéndi Szent István király templom harangtornya. A tűzben megsérültek a harangok is, amelyeket a napokban távolítottak el a toronyból.

Tóth B. Zsuzsa

Elszállították a tósoki templom tűzben megsérült harangjait Fotó: Györkös József

A közel 40 méter magas és hat méter átmérőjű torony teljesen kiégett a harangokat tartó szerkezet súlyosan károsodott. Amint azt Bakos Frigyes atya, esperes plébános lapunknak elmondta, a harangok a tűz és az oltás következtében sérültek meg, repedtek el, azokat újra kell önteni. E célból szállították el, valamint mostanra lebontották és letisztították a tűz által tönkrement, károsodott felületeket. A lépcső egyes részeit cserélni kell, azt a munkát az egyház finanszírozza. A torony és a tetőszerkezet régóta restaurálásra szorul, ezért már két éve gyűjtenek a hívek is a munkálatokra. Az elektromos tűz azonban még sürgetőbbé tette a felújítást, miközben eddig a biztosító sem fizetett. Az atya nem tudta megmondani, hogy mekkora összeg kellene ahhoz, hogy a legszükségesebbeket, a tornyot és a harangokat pótolják, de a teljes felújítás több, mint négyszázmillió forintot emésztene fel. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában