Akik keresik magukban a tehetséget, közösségük javára lehetnek

2022.11.06. 15:30

A megyei német nemzetiségűek közösségének legrangosabb díjait adták át Zircen

A megyei német nemzetiségűek közösségének legrangosabb díjait adták át német nyelvű szentmise után a zirci bazilikában.

Rimányi Zita

Fotó: Penovác Károly/Napló

Az Ehrenpreise kitüntetést ezúttal Baumgartner Etelka bakonyoszlopi alpolgármester, tanár és Hédl József, a zirci német önkormányzat korábbi vezetője vette át, a Maria-Schönwald-Preis elismerést Kovácsné Balázs Tünde, a veszprémi Dózsa iskola nyugdíjas némettanára érdemelte ki. A díjakat Piller-Fódi Ilona, a megyei német közösség vezetője és Heilig Ferenc László, a megyei német önkormányzat elnöke adta át a megyei német nemzetiségi gála keretében. 
Az Ehrenpreise azok elismeréséül szolgál, akik a magyarországi németek hagyományainak ápolása, összetartásának erősítése érdekében kiemelkedő munkát végeznek. A Maria-Schönwald-Preis kitüntetést idén alapították, és a magyar-német oktatásügy szempontjából kiemelkedő munkát végző óvodai és iskolai pedagógusok életművét díjazzák vele. Névadója, Schönwald Mária tótvázsonyi némettanár mindig hű maradt gyökereihez, a svábsághoz, a parasztemberekhez, a néptanítósághoz, hasznos tudást adott át nemzedékek számos tagjának falujában. Kulcsár Dávid lelkész, aki megáldotta a kitüntetéseket, arról beszélt, hogy a Krisztushoz tartozó identitásunk mellett fontos magunkban a tehetséget felismerni, kibontakoztatni, ahogy a díjakat kiérdemlők tették és azáltal közösségük javára tudtak lenni. A szolgálat révén gazdagodtak és másokat is ráébreszthet példájuk arra, hogy keressék magukban képességeiket, az isteni ajándékot. A plébános szavai szerint a megyei német nemzetiségűek közösségében többen bátran továbbadják hagyományaikat, ebből és a szentmisékből táplálkozhatnak, azok erőt adnak, valódi értékké formálhatnak minket.

A megyei német nemzetiségi gálát a Veszprém Megyei Német Önkormányzatok Közössége, a Veszprém Megyei Német Önkormányzat és Zirc német önkormányzata szervezte meg. Többen rozmaringágat tűztek ruhájukra, a magyarországi németség jelképét, amely az emlékezést, az odaadást, a tisztaságot, a hűséget fejezi ki. A svábok életét végig kíséri ez a virág és az is, amit szimbolizál – hangsúlyozta Hédl Evelin, a zirci német önkormányzat vezetője. Lapunknak házigazdaként elmondta: még kiemelkedőbbé tette számukra az eseményt, amelyen a megye több részéből érkezőket fogadhattak, hogy két környékbeli, bakonyi példamutató személyiség önkéntes tevékenységét ismerték el díjjal. Szavai szerint a gála azt szemlélteti, hogy különböző településeken hasonlóképp működnek a német nemzetiségűek táncegyüttesei, énekkarai, s rendszeresen úgy mutatják be hagyományaikat, hogy a fiatalabb generációknak kedvük legyen azt tovább éltetni, azaz nyitottan több korosztályra és más kultúrákra. A baráti kapcsolatok jellemzik ezeket a csoportokat, s annak jegyében Hédl Evelin meghívta a zirci rendezvényre azokat a traunsteinieket is, akikkel az édesapjának, Hédl Józsefnek köszönhetően régóta kapcsolatot ápol Zirc és a város javára rendszeresen adományokat gyűjtenek. Így nemcsak a közös munkára, a segítésre, a közös ünneplésre is lehetőséget teremtettek. Erre alkalom nyílt az est további programja során, amikor bakonyoszlopi, bakonynánai, nagyesztergári csoportok és zirci előadók léptek fel. 

 

 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában