Agrárverseny

2022.11.28. 15:00

Elméleti és gyakorlati fordulóban mérték össze tudásukat a diákok

Az agrárszakmák közül többel is megismerkedhettek általános iskolás tanulók a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Veszprém Megyei Igazgatósága versenyén.

Marton Attila

Fotó: Pesthy Márton/Napló

A megyei igazgatóság másodszor szervezte meg az Érts hozzá! – Agrárszakmák versengése elnevezésű vetélkedőjét 6-8. osztályos tanulóknak. A kétfordulós verseny első felvonásában a kétfős csapatoknak egy tetszőlegesen kiválasztott agrárszakmáról kellett a megadott szempontok szerint pályamunkát készíteniük. A diákok a dolgozatokban bemutatták például az édességkészítő, a dísznövénytermesztő, a méhész és a szőlész-borász szakmát is. A második fordulót öt csapat részvételével a napokban rendezték a Veszprémi Rózsa Úti Általános Iskolában. Ezen Sándor László, a Rózsa-iskola igazgatója, Orbán Judit, a NAK Veszprém megyei igazgatója és Hontai-Cziráki Marianna, a Veszprémi Tankerület szakmai igazgatóhelyettese köszöntötte a diákokat. Mindhárman kiemelték az agrárium szerepét, valamint arról beszéltek, hogy az ember kétkezi munkája a technológia fejlődése ellenére a mai napig nagyon fontos az ágazatban.

Forrás: NAK Veszprém Megyei Szervezete

A versenyen a diákok előbb bemutatták a pályamunkájukban leírt szakmát, majd valamennyi csapatnak az agráriumhoz köthető munkadarabot, egy pneumatikus-hidraulikus billenőplatós kisteherautót kellett elkészítenie. A tanulókat Fehér Zsófia, a Kisalföldi ASzC Batthyány Lajos Mezőgazdasági Technikum szakmai igazgatóhelyettese vezette szakmai zsűri – amelyben Szandi Györgyné, a Veszprémi Központi Műhely volt vezetője és Velner András, a MATE Kaposvári Campus Neveléstudományi Intézetének docense kaptak még helyet – értékelte.

Forrás: NAK Veszprém Megyei Szervezete

A versenyen a Glück Laura–Kovács Dominik alkotta csapat végzett az élen, megelőzve a holtversenyben második Kovács Hanna–Varga Dóra és Hegedűs Alexandra–Takács Nóra párosokat (mindhárom csapat a Balatonfűzfői Irinyi János Általános Iskolából érkezett, felkészítőjük Horváth Irén technikatanár). 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában