Megbecsülik a múlt értékeit

2022.11.02. 20:00

Közel 200 éves temetői kőkeresztet újítottak és szenteltek fel Lovason

Mindenszentek és halottak napja tiszteletére vasárnap felavatták az eredetileg 1834-ben állított, a baloldali diktatúra évtizedei óta elhagyottan, földön fekvő, hiányos, de most új helyén példásan felújított kőkeresztet a temetőben.

Juhász-Léhi István

Sárdi Máté alpolgármester köszöntőjében elmondta, hogy jó érzés egy olyan közösséget vezetni, mely megbecsüli a múlt értékeit és összefog egy rendkívül nemes ügy érdekében, majd köszönetet mondott Pintér Kornél önkormányzati képviselőnek, a visszaállítás kezdeményezőjének és irányítójának.

A lovasi temetőben felavatták az eredetileg 1834-ben állított, most felújított kőkeresztet
Forrás: lovasi önkormányzat

Avatóbeszédében Pintér Kornél felidézte a reformkori kőkereszt történetét, megemlékezett az azt állító lovasi ősökről és a hálás utódokról, akik részben közösségi adománygyűjtésből, másrészt önkormányzati támogatásból és önkéntes munkával helyreállították. Külön köszönetet mondott mindenkinek, aki szóval, tettel vagy anyagi áldozatvállalással segítette a munkát.
A szépszámú résztvevő jelenlétében Kálmán Csaba református lelkész megáldotta, Berkes Péter római katolikus plébános pedig megszentelte a keresztet, majd Pintér Zselyke Ida és Pintér Villő Emese mondott verset.
A kőkereszt szakszerű helyreállítása Módy Péter és Barták Csaba kőszobrász-restaurátor munkáját dicséri.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában