Változás november végén

2022.11.09. 07:00

Megszüntetik a hulladékgyűjtő szigeteket Zircen

Hetven százalékban nem olyasmi került a konténerekbe, ami azokba való – ez az oka, hogy megszüntetik a szelektívhulladék-gyűjtő szigeteket Zircen, ezzel együtt remélhetőleg azt is, hogy a városban több helyen szeméthalmok nőjenek. A társasházak pedig külön edényeket igényelhetnek – hasonlóképp, mint a családi házas övezetekben lakók –, és azokba a papírt, a műanyagot, a fém italosdobozt tehetik.

Rimányi Zita

Fotó: Rimányi Zita/Napló

Nemrégiben írtunk a zirci szelektívhulladék-gyűjtő szigetekről, a körülöttük kialakult áldatlan állapotokról. Ugyanis megnéztük, lefotóztuk, mit dobnak ezekbe a kukákba és melléjük. Kenyérpirítós dobozt nem összehajtva, nem szétvágva, nem a kartonpapíroknak szánt kukába, szennyezett műanyag festékesdobozokat, papírkarton polcrendszert és hungarocellt nagy mennyiségben, veszélyes anyagokat magasan rátornyozva az edényekre, óriási, jól megtömött zsákokban. Hasonló tapasztalatok miatt döntött a változtatásról a szolgáltató, adataik szerint hetven százalékban nem az volt bennük, amit rájuk írtak, amikor kiborították tartalmukat. Sehol máshol nem ennyire rossz a helyzet e téren – jegyezte meg Czaun János, a Veszprémi Hulladékgazdálkodási Közszolgáltató Nonprofit Kft. (VHK) ügyvezetője. Így nem is tudták külön feldolgozni mindazt, ami újrahasznosítható lenne. Zircen nem teljesült a szelektivitás iránti elvárás – így szól a szakszerű megállapítás, de mi mondhatjuk hétköznapibban: nem megfelelően használták a szigeteket. Kik? Helyiek, vállalkozók, átutazók – nem tudni. Az biztos, hogy illegális szemétlerakókat teremtettek a városközpontban, rendetlen, szemetes halmokat.
A változtatás szándékáról egyeztetett a szolgáltató a városvezetővel és a társasházak képviselőivel. Mielőtt részleteznénk, mit terveznek, érdemes ismertetni, hogy a VHK szolgáltatási területén kétféle megoldást biztosít. Az egyik keretében házhoz mennek, azaz a családi házas övezetekben a háztartások kapnak egy 120 (sárga) vagy 240 (kék) literes gyűjtőedényt, amelyben együtt gyűjthetik a papírt, a műanyagot és a fém italosdobozt. Ezt havonta egyszer, ingyenesen ürítik. A másik megoldás a gyűjtőszigetes. Ami különválogatható, azt ezeken lehet elhelyezni, ez nem kerül pénzbe, ezzel csökkenthető az összeg, amit a szemételszállításért kell fizetni. A környezetvédő rendszer lakótelepekre, tömbházas övezetekre jellemző.
Zircen három szelektívhulladék-gyűjtő sziget van a város 16 társasházában élőknek. Ezek már csak november végéig működnek. Ezért a társasházak, ha igénylik, kaphatnak szelektív gyűjtőedényeket, amelyeket úgy visznek el tőlük, mint a családi házaktól. Tudomásunk szerint erről közgyűléseiken dönthetnek a tömbházakban lakók, és több ilyenben már meg is kérdezték erről a lakástulajdonosok véleményét. Az szintén rajtuk múlik, hogyan oldják meg, hogy az új szelektívekbe tényleg az kerüljön, ami abba való, és mások ne használhassák. Például a vegyes kukáikhoz hasonlóan lakattal lezárhatják vagy elzárt helyiségbe tehetik. Ezekben papírt, műanyagot és fémet gyűjthetnek, igény szerinti gyakorisággal ürítik majd az edényeket, és így is ugyanannyi marad a szemétdíj, azaz ez nem növeli. Az viszont növelheti, ha ezt a módszert nem akarják, mert akkor a vegyes gyűjtőedényeikbe kerül az a szemét is, amit eddig a szigetekre vittek. Már ha eddig így jártak el. Azaz mégiscsak lehet spórolni, a szabályok betartásával – ezt már mi matekoztuk ki. 

Gyorsan újratornyozzák a szemetet a zirci szelektív szigetek edényein, és melléjük is bőven kerül hulladék. Képünk az Alkotmány utcai bolt mögötti parkolóban készült a napokban
Fotós: Rimányi Zita/Napló

Üveget a házaknál lévő szelektív edényekbe nem lehet betenni, mert szállítása ebben a formában veszélyes lenne, de ez az anyag is jól újrahasznosítható, ezért azt vizsgálják, a városban hol helyezhetnének el csak ezeknek szánt kukákat. Czaun János szavai szerint csak zárt konténerekről lehet szó és olyan helyekről, amelyek be vannak kamerázva vagy más módon ellenőrizhetők. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában