Egyház

2022.11.09. 14:00

Papszentelés a tihanyi apátság templomában

Czakó Dávid András bencés szerzetest áldozópappá szentelte Udvardy György veszprémi érsek Szent Imre herceg ünnepén Tihanyban, az apátsági templomban a minap.

Kovács Erika

Czakó Dávid András bencés szerzetest áldozópappá szentelte Udvardy György veszprémi érsek Szent Imre herceg ünnepén Tihanyban, az apátsági templomban Fotó: Pados Adrián

Fotó: ALESSIO_DAMETTO

Az ünnepi szentmise 10 órakor kezdődött az apátsági templomban, melyet megtöltöttek a tihanyi és környékbeli hívők, András atya szülővárosából, Hévízről érkezett zarándokok, a magyarországi bencés szerzetesközösségek képviselői, az egyházmegyei papok, az apátság barátai, a bencés diákok és öregdiákok. A papszentelés szertartása a szentbeszéd után következett: a szentelendő először ígéretet tett az evangélium hirdetésére, a szentmisének és a szentségeknek az egyház kétezer éves hagyománya szerinti végzésére, a szerzetesközösség vezetőjének és a megyéspüspöknek való engedelmességre, a Krisztus szerinti áldozatos papi életre. Ezután elénekelték a Mindenszentek litániáját, mialatt a szentelendő az önátadás jeleként a szentély kövezetén feküdt. Majd Udvardy György érsek és a jelenlévő papok rátették kezüket a jelölt fejére, közölve vele a Szentlélek erejét. A kézrátétel visszavezethető az ősegyház koráig, az apostolok idejéig, ezzel adják át a papi megbízatást. A felszentelő imádság következett, majd a beöltöztetés a miseruhába, a kezek megkenése szentelt olajjal és a miséző kehely és az ostyatartó tányérka átadása. 

Mint ismert, András atya Hévízen született 1989-ben. A Pannonhalmi Bencés Gimnáziumban érettségizett. Hittudományi tanulmányait Budapesten és Rómában végezte. Lelkipásztori szolgálata mellett az apátság boltjainak és konyhájának vezetője. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában