Jubileumok egy kis falu életében

2023.01.08. 18:00

A hazájukból elűzött németekre emlékeztek

Kerek évfordulók teszik emlékezetessé a 2023-as évet az apró bakonyi településen, Németbányán.

Olvasónk/Kiss Albertné

Forrás: Kiss Albertné

Mindhárom fontos dátum a falu kápolnájának timpanonján olvasható: 1753, 1948, 1998. Fennállásának 270., kápolnája építésének 25. évfordulójára készül a falu önkormányzata és civil szervezetei. A közelmúltban azonban a január 6-án történt eseményre, a hazájukból 75 éve ártatlanul kitelepített németajkú családokra emlékeztek. 

Forrás: Kiss Albertné

A falu őslakói a Kostaiger Mihály német hutamester által 1753-ban alapított üveghuta munkásai voltak, akik a huta 28 éves működése, majd megszűnése után mezőgazdasági vagy erdőmunkások lettek. A betelepítés óta csaknem két évszázad telt el, mígnem 1948. január 6-án egy embertelen politikai döntés következtében 53 németajkú családot, mintegy 250 embert elűztek szülőfalujukból, szétszakítva rokonokat, barátokat. A 75 éve elszenvedett traumát, az egykor biztonságot adó otthont elfeledni sohasem lehet. A kitelepítettek, vagy azok leszármazottai máig erős szálakkal kötődnek a szülőfaluhoz. A 13 éves korában egész családjával Németországba kitelepített Maria Todte asszony (született Wenzel Mária) 25 évvel ezelőtt, a kitelepítés 50. évfordulójára 1998-ban családi és községi támogatással, kül-, és belföldi adományokból, megépíttette a megbékélés kápolnáját. A Szent Márton kápolna azóta a megbocsátás szimbólumává vált. 

A kiűzetés 75. évfordulóján az emlékkápolnában német nyelvű szentmisét celebrált Kulcsár Dávid főszékesegyházi káplán.  Draskovics Balázs, a Németbányai Német Nemzetiségi Önkormányzat (NNNÖ) elnöke és Marcsik Zoltánné Király Ágnes polgármester a Fő téri Kitelepítési és Világháborús Emlékműnél a 75 évvel ezelőtti eseményekre emlékezett, majd elhelyezték a kegyelet koszorúit. A kápolna homlokzati oldalán 53 gyertya gyúlt meg a kiűzött családok emlékére, ezután a faluházban filmvetítés következett. A Mi svábok mindig jó magyarok voltunk című - László Gábor által jegyzett- dokumentumfilmet tekinthették meg a megjelentek. Ezt megelőzően Narancsik Imre történelem tanár, a NNNÖ alelnöke a kiűzetés történelmi és politikai hátteréről beszélt, majd Kissné Holeczky Éva a Település Értéktár Bizottságának elnöke a falu kitelepítésre kötelezett, de szerencsés módon mégis visszatérhetett lakóinak visszaemlékezéseiből idézett. A megemlékezést Németbánya önkormányzata és a Kostaiger Mihály Közhasznú Egyesület támogatta. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában