Középiskolai központi felvételi

2023.01.23. 07:00

A matek meglepő volt, de nem mulatságos

Szombaton délelőtt tartották az idei középiskolai központi felvételit: több mint 71 ezer diák töltötte ki a tesztet magyar nyelvből és matematikából.

Napló

Fotó: Nagy Lajos/Napló

Mint az ismeretes, az Oktatási Hivatal adatai alapján összesen 56 ezer nyolcadikos jelentkezett a központi középiskolai felvételire, és az első visszajelzések alapján a nyolcadikos magyar nyelv és irodalom feladatsorra nem volt panasz, viszont a matematikára annál inkább, hiszen enyhén szólva is nehéznek mondták a gyerekek – nem meglepő módon Veszprémben is. Az általunk kérdezett fiatalok egyöntetűen nehéznek tartották a matekfeladatokat.

Egy veszprémi nyolcadikos elmondta, magyarból a felvételi feladatok megoldhatóak voltak, nem voltak nehezek, olyanok voltak, melyeket gyakoroltak a felkészítő foglalkozásokon. A matematika azonban az előző évektől eltérő és nem éppen szokványos volt.

Gaál Richárd, a Padányi Katolikus Iskola igazgatóhelyettese arról beszélt a Naplónak, hogy a 8. B osztályosoknak az órarendjükben volt plusz egy magyar- és matematikaóra, ami a felvételire való felkészítésre szolgált, és a korábbi feladatlapokat is végiggyakorolták a diákok.  

Intézményükbe 153 tanuló jelentkezett, közülük 64-en ügyfélkapun keresztül. A diákok tanulmányi eredményeitől és attól függetlenül, hogy hová adják be február 18-ig továbbtanulási szándékukat, a Padányiban azt kérték, írják meg a tanulók a középiskolai központi felvételit, hiszen erre csak most volt lehetőség. A Padányiban egyébként az egészségügyi technikumban egy osztály indul majd, míg a nyelvi előkészítős gimnáziumban idén – kivételesen – ugyancsak egy osztály startol, amelynek fele angolos, fele németes lesz. 

Gaál Richárd hozzátette, a dolgozatok megtekintésére és az értékelő lapok átvételére január 25-én, szerdán lesz lehetőség. De, hogy ne kelljen sorba állniuk a szülőknek, regisztrálhatnak az iskola honlapján, ahol időpontot kérhetnek minderre. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában