M. Tóth Gézával beszélgettünk

2023.01.21. 15:00

Európa kulturális térképén

Veszprémben és a régióban egy eleven, attitűdjében európai, intenzív, kicsit talán rejtett kulturális hálózat létezik – mondta a veszprémi származású M. Tóth Géza filmrendező.

Balla Emőke

Fotó: Pesthy Márton/Napló

M. Tóth Géza Oscar-díjra jelölt filmrendező, producer, a KEDD Animációs Stúdió alapítója és vezetője, egyetemi tanár rendezi az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) rendezvénysorozat szombati protokoll megnyitóját. A cím elnyerése előtt részt vett a pályázat kialakításában és nagykövetként vitte a világban a pályázatnak, Veszprémnek és a régiónak jó hírét. Úgy fogalmazott, nem volt nehéz feladat számára, hiszen ezt akkor is teszi, ha nincs erre hivatalos megbízatása.

Tavaly májusban újra felkérték, adjon egy koncepciótervet, amely Európa kulturális fővárosáról, annak sajátosságáról szól, tegyen javaslatot a protokoll megnyitó dramaturgiájára. A délután öt órakor a Hangvillában kezdődő megnyitón ünnepi beszédet mond Novák Katalin magyar és Zoran Milanovic horvát köztársasági elnök, Porga Gyula, Veszprém polgármestere, Markovits Alíz, a Veszprém–Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója. Az eseményen levetítik Mariya Gabriel, az Európai Bizottság innovációért, kutatásért, kultúráért, oktatásért és ifjúságért felelős biztosa videoüzenetét is.

– Az Európa Kulturális Fővárosa rang annak az eredménye, hogy Veszprémben és a régióban egy eleven, attitűdjében európai, intenzív, kicsit talán rejtett kulturális hálózat létezik, beleértve a legkülönbözőbb humán teljesítmények egységét, amiben az a néhány százezer itt élő ember részt vesz. Kultúra alatt hiba lenne kizárólag művészeti csúcsteljesítményeket érteni. Beleértjük például a turisztikát, a tudományt, vállalkozásokat, a gasztrokultúrát, sportot is. Az Európa Kulturális Fővárosa cím annak az elismerése, hogy ez a régió ott van Európa kulturális térképén. Nem rajta lesz, nem holnaputántól kezdődően, hanem rajta van, most.

A kulturális főváros státusznak az a missziója, hogy az itt élő és az ide látogató embereket segítse abban, hogy új találkozások, új felismerések jöhessenek létre, a régióban élők a saját szándékaik, motivációik, céljaik, teljesítményeik megmutatásra és kifejezésre alkalmas helyzetbe kerüljenek.

– Arra gondoltam, készítünk huszonhárom emberrel vagy közösséggel egy-egy rövid, másfél-két perces videóriportot. Az a közös bennük, hogy itt élnek. Nem innen származtak el, nem azért élnek itt, mert máshol nem tehetnék, hanem mert meggyőződésük, hogy itt szeretnek és akarnak élni, működni, tenni, alkotni. Több százezer ilyen ember van a régióban, ez a huszonhárom kis riport a teljességet szeretné reprezentálni. Arra figyeltem, hogy sokféle terület – például etnográfia, néptáncpedagógia, természettudomány, könyvkötészet, hegedűkészítés, festészet, műtárgygyűjtés, vállalkozáskultúra, élsport – jelenjen meg, fiatalok és idősek, férfiak, nők, egyéni és közösségi teljesítmények egyaránt képviselve legyenek. Sokféle aspektusból próbáltam egy színes csokrot kötni. A riportok összefűzésére, és megmutatva kicsit az én legkedvesebb műfajomat, az animációt is, készítettünk egy praxinoszkópot, egy olyan kinetikus installációt, amelynek a működése közben a közönség szeme láttára létrejön a mozgás illúziója. Ez egy olyan tárgy, amelybe elhelyezhető huszonhárom, az EKF logójából ihletett kisplasztika. Minden megszólaló riportalany magával hozza a töredékét a lehetséges, megelevenedő mozgásnak, elhelyezi ezen a kinetikus installáción. Amikor az utolsó is felkerül, és elindul a mozgás, a huszonhárom rész-mozgásfázis összeáll egy megelevenedő és intenzív mozgássá. Ez az egyszerű metafora remélhetőleg egyetemesen és közérthetően képes lesz kifejezni, hogy a sok egyéni akarat és teljesítmény újabb minőséget nyerhet akkor, amikor az egyesek eleven közösséggé állnak össze.

Az elképzelést nyár elején az EKF hivatalos vezetése elfogadta, az alkotók ősszel elkezdték a portréfilmek elkészítését, az installációt, és karácsony előtt az EKF rendelkezésére bocsájtották azt. A szombati eseményen nem mutatják be mind a huszonhárom portrét, csak kilencet, a többi videót az EKF szándéka szerint a legkülönbözőbb fórumokon használja fel.

M. Tóth Géza meggyőződése szerint az Európa Kulturális Főváros cím akkor tölti be misszióját, ha azok az emberek, akik Veszprémben és a régióban élnek, tesznek, létrehoznak, alkotnak, magukat, a közösségüket képviselik, megtalálják a maguk igényét, motivációját, érdekét. 

– Ebben az időszakban, amikor az a megtiszteltetés és esély ér minket, hogy hivatalosan is Európa kulturális fővárosa leszünk, jó lenne, ha ezek az akaratok és eredmények megkapnák azt a fényt, amelytől még jobban látszanak. A cím lehetőség, hogy létrejöjjenek igazi találkozások Veszprémben és a régióban a kultúra bármilyen területén tevékenykedők között, és azok között, akik mindezekre nyitottak. Annak idején a pályázatunk ebben a szemléletben készült, az a reményem, hogy így is fog történni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában