Egy kamion­nyi haltelepítés mennyiségét fogyaszthatják el az itt telelők

2023.01.07. 15:00

Megkezdődött a kárókatonák gyérítése a Balatonnál

Négy balatoni helyszínen összesen 41 darab nagy kárókatonát lőttek ki a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. szakemberei. A munkát heti rendszerességgel folytatják a téli időszakban.

likebalaton.hu

Forrás: Freepik

Mint ismert, évről évre egyre nagyobb károkat okoznak a mértéktelen étvágyukról és pusztító életmódjukról ismert kárókatonák, pusztítják a balatoni halállományt. Míg korábban, a hazánk kontinentális éghajlatára jellemző telek idején vizeink befagytak, a madarak átrepültek felettünk. Azonban ennek elmaradása miatt egyre többen töltik el nálunk a téli hónapokat - írja a likebalaton.hu.

A nagy kárókatona legalább napi fél kilogramm halat fogyaszt el, így egy téli napon a Balatonon akár egy kamion­nyi haltelepítés mennyiségét fogyaszthatják el az itt telelők.

“A gyérítés költési időn kívül nem engedélyköteles tevékenység haltermelő gazdaságokban, kivéve, ha az madárvédelmi irányelv alapján kijelölt Natura 2000 területen, illetve ha védett területen található” – írja tanulmányában a Balatoni Limnológiai Intézet.

“Az alsóörsi éjszakázó helyen a közelben zajló építkezés miatt kevesebb kárókatonát láttunk, itt lövés nem, csak riasztás történt. A többi helyszín kilövési számai az alábbiak szerint alakultak: Tihanyban 9 db, Balatonedericsen 4 db, Vonyarcvashegyen két helyszínen 24 db, illetve 4 db madár esett.” – írja a január 4-én megkezdett munkálatokkal kapcsolatban a balatonihal.hu.

A szakemberek azt írják, hogy az elejtett kárókatonák sokszor elérhetetlen helyekre esnek, de ha sikerül felkeresni a tetemeket, akkor fotókat készítenek néhányukról. A felnyitott példányokban keszeg- és egy süllőmaradványokat találtak. A munkát a tél folyamán rendszeresen folytatják.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában