Több mint kétezren falatoztak és mulattak

2023.01.16. 15:00

Mindenki disznót akart vágni Nyirádon

Talán minden eddigi falusi disznóvágás legjobbika volt az idei, ahol több mint kétezren falatoztak és mulattak a kultúrházban és környékén.

Tóth B. Zsuzsa

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

A 320 kilós disznót Hoffmann Tibor helyi őstermelőtől vásárolta az önkormányzat az eseményre, amelynek az időjárás is kedvezett. Mivel azonban már jó előre igen nagy érdeklődés mutatkozott a program iránt, és a korábbi évek sikeréből is kiindultak, vásároltak még közel 200 kilogramm belsőséget és darált húst, hogy már délelőtt oszthassák a kóstolót. 120 liter borból készült a forralt bor, közel ennyi tea is készült, 180 liter toros káposzta rotyogott 40 kiló hússal együtt az üstökben. A 600 szelet tarját már előző nap gondosan bepácolták, és sütötték is kora reggeltől megállás nélkül. Készült persze véres és májas hurka, sült kolbász és oldalas, de a legfőbb szabály idén is az volt, ami minden évben: azaz hogy az egész disznónak el kell fogynia estig. Ezalól kivételt csupán a nyugdíjas egyesület kocsonyapartijára félretett hús jelentett. Úgyhogy idén sem ment a füstre semmi, a disznót a fülétől a farkáig felhasználták.  

Ennek érdekében a civil szervezetek szokás szerint tevékenyen kivették részüket a munkából, a nyugdíjas egyesület tagjai forralták a bort és főzték a káposztát, a sátrat a body klub és az önkéntes tűzoltók csoportjai állították, a polgárőrök pedig a helyszínt biztosították. Így aztán az ország minden részéről érkezett vendégek remekül érezték magukat, bizonyára nem véletlen, hogy sokan visszatérnek évről évre az eseményre.  

A déli kóstolóra már hosszú sorok kígyóztak a sátrak előtt, délután pedig több mint kétezren mulattak McHawer és a Tekknő, Matyi és a hegedűs, Peter Srámek, Szabó Ádám, a Zaporozsec koncertjén. Este retró buli várt mindenkit Jacksonnal.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában