Konferencia a Balatonnál

2023.01.13. 13:00

Nagyobb szerepük lesz a funkcionális várostérségeknek

Az eddigieknél sokkal nagyobb szerepet szánnak a funkcionális várostérségeknek a területfejlesztési politikában – mondta a területfejlesztési miniszter csütörtökön Siófokon.

MTI

Navracsics Tibor a Balatoni Fejlesztési Tanács és az MTA Regionális Tudományok Bizottsága Területpolitikai Albizottság által rendezett konferencián rámutatott: amikor a jövő Magyarországáról gondolkodunk, akkor a városokat nem csupán közigazgatási, hanem térségszervező központokként foghatjuk fel, amelyeknek szerepük van a közlekedés és a jóléti szolgáltatások megszervezésében is.

Felhívta a figyelmet arra, hogy Győr, Tatabánya térségében egy nagy funkcionális egység van kialakulóban, és a budapesti agglomeráció is egyre kiterjedtebbé válik. Már most létezik egy, a jelenleginél távolabb, ötven kilométerre húzódó gyűrű, és ha a közlekedésfejlesztés sikeres lesz, a nyugat-európai tendenciákhoz hasonlóan 100-110 kilométeres övezetből ingáznak majd a munkavállalók. Egy kevesebb mint tízmilliós országban azzal kell számolni, hogy 5,2 millió ember lehet részese az agglomerációs övezetnek – jegyezte meg.

Kifejtette: az egy főre eső kereseteket és a foglalkoztatottsági adatokat nézve létezik Magyarországon egy dél, illetve kelet felé húzódó, kereszt mintázatú tengely. A fejlettségi övezeteket keleten Debrecen és Miskolc, délen a paksi és kecskeméti beruházások terjesztik ki. Ennek köszönhetően az eddigi kelet–nyugati tengely inkább egy kelet–nyugati, észak–déli keresztté kezd válni.

Beszélt arról is, hogy széles kohéziós szakadék van Magyarországon az egyes térségek között. A vásárlóerőparitáson számolt GDP Budapesten az EU-s átlag 150 százaléka, az Észak-Alföldön viszont csak 49 százaléka. Azt mondta, az EU regionális kohéziós politikája nem tekinthető különösebben sikeresnek, az elmúlt 40-50 év nagyszabású programjai nem hozták meg a várt eredményt. Az EU kohéziós jelentése a 2024 második felében esedékes magyar európai uniós elnökség alatt jelenik meg, így Magyarország érdemben be tud kapcsolódni a kohéziós politika jövőjéről szóló vitába – közölte.

Navracsics Tibor szerint nem tekinthető sikeresnek a szabad vállalkozási övezetek programja. Az ide tartozó településeken csak az egy lakosra jutó Széchenyi Terv 2020 támogatás van az átlag felett, a foglalkoztatottak aránya, a népsűrűség, a nettó árbevétel, a vállalkozások száma átlag alatt maradt.

„Talányosnak tűnik, hogy milyen beavatkozásra van szükség ezen települések felzárkóztatására" – fogalmazott. Mint mondta, a funkcionális térségek pragmatikusabb, célzottabb, jobb fejlesztéspolitikát tesznek lehetővé. „A közigazgatási és funkcionális térségeket nem egymást kizáró módon szeretnénk megjeleníteni, hanem szeretnénk megtalálni azokat a pontokat, ahol összeilleszthetők, és ki tudják egészíteni egymást" – mondta.

Hozzátette: a cél, hogy 2026-ra álljon rendelkezésre egy olyan szakpolitikai keret, amely lehetővé teszi, hogy a 2028-ban induló európai uniós programok tervezésénél a területi dimenzió hangsúlyosabban legyen jelen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában