Üzenet az új évre

2023.01.16. 18:00

Szabadtéri szentmise a Rab Mária-forrásnál

Kilenc éve már, hogy a Hét Domb Kulturális Egyesület évente kétszer, januárban és szeptemberben zarándoklatot szervez a megyei levéltár épületétől a Rab Mária-forrásig, ahol szabadtéri szentmisén vesznek részt a hívek, s a mindenkori magyar katonákért imádkoznak.

Őrsi Ágnes

Forrás: archív

Ragyogó napsütésben, szinte tavaszi időben indult a januári zarándoklat, hogy a levéltártól a forrásig terjedő, másfél kilométeres szakaszon tizenöt stációban emlékezzenek meg a doni katasztrófa (az 1943. január 12-13-i pergőtűz) magyar áldozatairól, párhuzamban a Megváltó szenvedéstörténetével Mária szavai által. A forrásnál ezúttal Nagy Károly apátkanonok, a Szent Mihály-főplébánia nyugalmazott plébánosa celebrálta a szentmisét. Mint mondta, baj van a világban; terjed a hitetlenség, az egyházi tanok mellőzése, sőt a katolikus egyház tagadása, mélyül a nyomorúság, már a szomszédunkban is háború dúl. Ma, amikor a tíz éve nyugalomba vonult XIII. Benedek pápa óriási részvétellel történt temetési szertartását is lehet kifogásolni, mindenkinek természetes, hogy a hasonló időben elhunyt sportolót egy egész világ gyászolja. Károly atya párhuzamot vont a római tanulmányai alatt első ízben felkeresett Trefontane-forrás és a veszprémi Rab Mária-forrás között. Rómában a forrásnál megjelent az isteni anya, hogy ezzel megtérések sorozatát indítsa el, hogy újra meg újra zarándokok sokaságában tartsa fenn a hitet.  

A veszprémi, januári szentmisét beragyogó napsütés is a Szűzanya jelenlétére utal, küldetést bízva 2023-ra a Rab Mária-forrásnál megjelent hívekre, hogy a világ sok baján csak a hozzá és Jézushoz szóló imák segítenek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában