Fejlődés

2023.02.17. 17:29

A belváros új színfoltja lesz – Végéhez közeledik a Zöld város projekt Veszprémben

Célegyenesben jár az Erzsébet sétányt és a Szent Miklós-szeget megújító beruházás a belvárosban.

Marton Attila

Fotó: Pesthy Márton

A többhektáros munkaterületen Stáhl Barbara, a kivitelező Vemévszer Kft. fő-építésvezetője kalauzolta végig a Napló munkatársait. A Zöld város elnevezésű, Kulturális negyed programnak is hívott fejlesztéssel az önkormányzat célja a Kolostorok és kertekhez hasonló, rekreációs célokat szolgáló, minőségi zöldterület létrehozása a belvárosban. 

A Szent Miklós-szeget (volt Kálvária-domb), a Csermák Antal Zeneiskola és a Laczkó Dezső Múzeum körüli területeket, valamint az Erzsébet sétányt is érintő fejlesztés 3,1 hektáron, vagyis közel 4,5 focipályányi területen kezdődött el 2021 legvégén, a grandiózus beruházás idén tavasszal zárul. A munka ütemterv szerint halad, emelte ki a fő-építésvezető. A veszprémiek számára a legszembetűnőbb változás a korábbiakhoz képest, hogy a Szent Miklós-szeg könnyen megközelíthetővé és bejárhatóvá válik, oldalában kávézó és támfalsétány létesül, valamint, hogy a zeneiskola melletti parkoló helyét korszerű játszótér és sétány vette át. Stáhl Barbara elmondta, a zeneiskola előtti területre személyautók nem hajthatnak be – erről telepített bóják gondoskodnak –, viszont az alsó kampuszon, az egykori teniszpályák helyén, nagyjából a Bakonyi Ház vonalában egy másik projekt keretén belül 200 férőhelyes mélygarázs épül nyárra, ahonnan sétautak vezetnek majd a zeneiskola és a színház irányába.

Stáhl Barbara főépítésvezető Fotó: Vemévszer Kft.

Szintén jelentős változás, hogy az Erzsébet liget és az egyetemi kampusz közötti fal jelképesen és több helyen ténylegesen is megszűnik, átjárást biztosítva ezzel a sétány és a Pannon Egyetem alsó kampusza, ezen keresztül az Egyetemváros között. Stáhl Barbara elmondta, a beruházó önkormányzat célja volt, hogy a zöldterületen minden generáció otthonosan érezze magát. Ennek érdekében készült például a múzeum előtt gumiburkolatú innovatív játszótér, korszerű játékokkal, ivókúttal. A korábbiakhoz képest számos sétautat alakítottak ki a területen: a Kálvária-domb például a szakrendelő felőli oldalról a mozgássérültek számára is könnyen megközelíthető lesz, valamint a múzeum felől is épült egy új rámpa, továbbá felújították a meglévő, de korábban rossz állapotú vöröskő burkolatú lépcsősort is.

A Kálvária-dombot az északi – színház felőli – és nyugati – Komakút tér felőli – oldalán egyaránt támfallal építették körbe. Ezzel megidézik az egykori állapotot: a Szent Miklós- szeget ugyanis a második világháború pusztításáig két oldalról is házak szegélyezték. A terület egy új szolgáltatással is gyarapodik: a Kálvária-domb oldalába egy kávézónak helyet adó épület készült, amelynek egyik érdekessége a zöldtető: az épület tetejére – amely L alakban bejárható lesz – növényeket telepítenek. A helyiség belső szépészeti munkálatai még folynak, a hatalmas panorámaüvegek azon a két – a zeneiskola és a színház felőli – oldalon kaptak helyet, ahol terasz is létesül majd. A kávézó épületének építészeti letisztultságát a külső látszóbeton adja, belül pedig a natúr fa és fekete színű burkolatok már kirajzolják azt a dizájnt, amelyet megálmodtak a tervezők. Az épület oldalába két nagyméretű reliefet is beépítettek, ezen a Kálvária-domb és környékének 19. századi térképe és egy történeti leírás olvasható a második világháborúban nagyrészt megsemmisült városrészről.

Az Erzsébet sétányon is több újdonsággal találkozhatnak majd a járókelők, az egyik legnagyobb változás, hogy a korábbinál több úton járható be a terület. Az eddigi alsó, térköves út mellett a sétány középső és legfelső szintjén is új sétautat alakítottak ki speciális burkolattal, a szintek között pedig új lépcsősorok segítik a gyalogosok közlekedését. A sétautakra úgynevezett stabilizált, szórt burkolat került, amelynek előnye, hogy átereszti a vizet, így a környező növényeket nedvességhez juttatja, hívta fel a figyelmet Stáhl Barbara, aki megjegyezte, a tervező arra törekedett, hogy a lehető legkevesebb vizet vezessék el zárt csapadékrendszerbe, ehelyett minél több hasznosuljon a természetben. A ligetbe már több mint harmincezer növényt telepítettek, és felújították a fitneszpark eszközeit, valamint új padokat és pihenőpadokat (napozóágyakat) is kihelyeztek, amelyek segítik majd a rekreációt és a pihenést. Bár a sétányon LED-világítótestek beépítésével új közvilágítási hálózatot építenek ki, a beruházás során megőrizték azt a műemléki védettségű kandelábert is, amely a sétány ActiCity (volt gyermekkórház) felőli oldalánál található. A beruházás érinti a Hóvirág utca és a Mártírok útja által határolt kis ligetet is: itt füvesítettek, új térkő burkolatot alakítottak ki, és utcabútorokat is telepítettek, míg a Bakonyi Ház és a Laczkó Dezső Múzeum között egy etnobotanikai kert kapott helyet. A növénykazettákba olyan őshonos, a Bakony térségében megtalálható növényeket ültetnek, mint például kökény vagy galagonya.

Ahogyan arról lapunkban beszámoltunk, a megújuló területre több szobor is kikerül: Csikász Imre egy, illetve Veszprémi Imre hét alkotása is látható lesz, valamint új helyre – a múzeum lépcsője elé – került Laczkó Dezső szobra. A fejlesztés eredményeként az eddiginél sokkal jobban bevonják a város szövetébe az egykori Kálvária-dombot. Az új kialakításnak köszönhetően négy irányból is megközelíthető lesz, másrészt a különleges helyszín kisebb rendezvényeknek is otthont adhat ezentúl, ugyanis a beruházással megteremtik ennek technikai feltételeit. 

A fő-építésvezető elmondta, a 13. századi Szent Miklós-plébániatemplom romjainak két oldalán is gránittáblát helyeznek el: az egyik az élővilágról tartalmaz információkat, a másik a Szent Miklós-szegen lévő  templomromról ad információt a látogatóknak. A Szent Miklós-szeg nyugati, Komakút tér felőli oldalát rózsák futják majd be, és közelükben lesznek láthatók a már említett Veszprémi Imre-szobrok. Szembetűnő változás a korábbiakhoz képest a támfal: a Kálvária-dombot a második világháborúig két oldalról is házak szegélyezték. Az egykori beépítést a már említett kávézó épülete mellett egy támfalsétánnyal idézik meg, amely a Komakút téri oldalon az útkanyarulattal párhuzamosan halad végig a kávézó tetejéig. Érdekesség, hogy a hidat és a falsétányt a természeti adottságokhoz igazítva építették közvetlenül a falhoz. A következő napokban-hetekben, a tereprendezés után, ahogy az időjárás engedi, humuszréteg kerül a nem beépített területre, és folytatják a növények telepítését is, többek között virágzó cserjék, évelők, fás és lágy szárú növények, továbbá hagymás növények ezreit ültetik ki.

Stáhl Barbara megjegyezte, a beruházáshoz a legkorszerűbb anyagokat használták fel, még ha ehhez olykor külföldről is kellett beszerezni egyes alkotórészeket: a padokat és napozóágyakat Barcelonából hozatták, a játszótér színes gumigömbjeit, készségfejlesztő eszközeit, illetve nagy teherbírású trambulinjait Svédországból, míg a kávézó speciális üvegfelületei Portugáliából érkeztek Veszprémbe. A megújult parkot a tavasz második felében vehetik birtokba a látogatók. 

A Zöld város projekt két pályázati támogatásból – a Kulturális negyed című projektnek az európai uniós TOP-programban megítélt mintegy 2,9 milliárd forint támogatásból és az Európa Kulturális Fővárosa 2023 program által biztosított közel 350 millió forint támogatási összegből –, összesen 3,256 milliárd forint összköltséggel valósul meg, közölte érdeklődésünkre az önkormányzat. Hozzátették, a Szent Miklós-szegi Kálvária-domb és környékének infrastrukturális felújítása és funkcióbővítése című projekt összköltsége 717 millió forint, amelyet kisebb részben TOP-forrásból (255 millió forint), nagyobbrészt az EKF 2023 program által biztosított támogatási összegből (462,7 millió forint) finanszíroz a város. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában