Stabil működés

2023.02.23. 17:30

A büdzsé felét fejlesztésekre fordítják idén Veszprémben

A város idei költségvetéséről és a közbringarendszer üzemeltetőjéről is döntöttek a képviselők a közgyűlés csütörtöki ülésén.

Marton Attila

Márciustól akár újra teljes nyitvatartási időben működhetnek a kulturális és közművelődési intézmények

Fotó: Penovác Károly/Napló

A napirendek előtt Hartmann Ferenc frakcióvezető (MSZP–LMP–P) arról érdeklődött, mikor újul meg a nyolcas út nyugati elkerülő szakasza, beleértve a tapolcai és csatári csomópontot. Porga Gyula polgármester (Fidesz–KDNP) elmondta, az állami út engedélyezési és kiviteli tervei elkészültek, amennyiben rendelkezésre áll a szükséges forrás, ki lehet írni a kivitelezésre vonatkozó közbeszerzési eljárást. Hozzátette, a közútkezelő javítja az útszakaszon lévő úthibákat. Az energetikai tanács javaslata és a közgyűlés döntése alapján márciustól akár újra teljes nyitvatartási időben működhetnek Veszprém kulturális és közművelődési intézményei. A város idei büdzséjét bő egyórás vita után 11 igen (Fidesz–KDNP), három nem (MSZP–LMP–P) és négy tartózkodás (Függetlenek–Szakszervezet–Reformerek) mellett fogadta el a testület. 

Porga Gyula kiemelte, az önkormányzat működése stabil, a költségvetés közel ötvenmilliárd forintos főösszegének felét beruházásokra, fejlesztésekre költhetik. Átadják idén a belváros új zöldterületét, a megújult volt gyermekkórházat és Ruttner-házat, valamint megújul az Auer-ház és a Kiskuti csárda épülete is. Leszögezte, a város gazdaságának alapját az itt működő vállalkozások teljesítménye adja: az iparűzési adóbevétel jelentősen emelkedett: míg 2010-ben 3,5 milliárd forint volt, az idei évben megközelíti a kilencmilliárd forintot. Emellett jelentős állami segítséget, 569 millió forintot kapott az önkormányzat az energiaárak növekedése miatt. Porga Gyula reményét fejezte ki, hogy az Európa Kulturális Fővárosa programnak minden veszprémi a nyertese lesz. 

Hartmann Ferenc frakcióvezető elismerte, hogy jelentős fejlesztések történnek a városban, ugyanakkor szerinte ahhoz, hogy a legélhetőbb városok közé kerüljön Veszprém, szükséges a belső útgyűrű építésének folytatása a völgyhíddal, a repülőtéri terület fejlesztése, a bérlakások számának növelése, energiahatékonysági beruházások végrehajtása, valamint a szűkös kapacitás bővítése az idősügyi és szociális ellátórendszerben. 

Hegedűs Barbara alpolgármester (Fidesz–KDNP) kiemelte, idén a város összes közterületi világítótestét LED-esre cserélik. Leszögezte, biztosítják a nyugdíjas, szociális, sport és civil szervezeteknek a szükséges támogatásokat, és folytatódik a városban az útfelújítási program is.

Katanics Sándor, a pénzügyi bizottság elnöke, frakcióvezető (Függetlenek–Szakszervezet–Reformerek) elmondta, nagy teher a városnak a 2,5 milliárd forintos szolidaritási adó, és nehezményezte azt is, hogy a gépjárműadó már nem a város, hanem az állam kasszájába folyik be. Leszögezte ugyanakkor, hogy a kötelező feladatellátás forrásai biztosítottak a városban. 

Brányi Mária alpolgármester (Fidesz–KDNP) elmondta, Veszprém fejlődését szolgálja az elfogadott költségvetés. Hozzátette, az elmúlt években állami források (Modern városok program) segítségével épült meg a városi sportuszoda, a tornászgyakorló vagy a 8-as és 82-es utat összekötő szakasz, valamint állami támogatással készült el a Csermák-zeneiskola teljes felújítása. 

A képviselők arról is döntöttek, hogy a V-Busz Kft. üzemelteti a város közbringarendszerét. A V-Bike nevű projektben városszerte tíz helyszínen építenek ki dokkolóállomást, a flottában száz elektromos rásegítésű kerékpár lesz. A közbringarendszer a szükséges tesztüzem után várhatóan június elejétől lesz használható. A közgyűlés döntése nyomán az önkormányzat idén is biztosítja az allergiás reakció kezelésére szolgáló EpiPen tollinjekciókat a városban működő gyermekjóléti és köznevelési intézményeknek. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában