Előadás

2023.02.13. 11:30

Boldog és teljes életet él szerzetes nővérként

Balog Márta szerzetes nővér tartott előadást a tósokberéndi Szent István Király Római Katolikus Általános Iskola hetedik és nyolcadik osztályos diákjainak az iskola kápolnájában.

Ravasz-Rednágel Zsuzsanna

Balog Márta szerzetes nővér Fotó: Ravasz-Rednágel Zsuzsanna

Február 2. a gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepe és a megszentelt élet világnapja. Ezen a napon az egyház azokat a férfiakat és nőket ünnepli, akik a megszentelt életet, Jézus Krisztus életformáját választották. Ezen a napon több helyen diákok találkozhatnak szerzetes atyákkal, testvérekkel és nővérekkel, szabadon kérdezhetik őket hivatásukról, életmódjukról, feladataikról és mindennapjaikról. 

Ebből az alkalomból találkozhattak az ajkai diákok is Balog Márta szerzetes nővérrel a Nyolc Boldogság Közösségből. Az interaktív beszélgetés előtt a nővér elmondta, hogy ez a nap az egyházban egy olyan nap, amikor hálát adhatnak Istennek azért, hogy ezt a hivatást választhatták, hiszen a megszentelt élet nem az egyház hierarchiájához tartozik, hanem az élet szentségéhez. – Nekem mindig nagy öröm és nagy büszkeség, hogy az imámmal, a létemmel az élet szentségét szolgálhatom az egyházban – fogalmazott a szerzetes. 

Márta nővér, aki a Veszprémi Érsekség Főiskoláján egyházjogot és erkölcsteológiát tanít, a fiatalokkal folytatott beszélgetés elején mesélt saját vívódásiról, hogy 16 évesen elfordult Istentől, és megijedve a szerzetesélettől nyolc éven át inkább tudatosan a házasságra készült. „Voltam eljegyzett menyasszony, mert Istent meg akartam győzni, hogy többet nyer egy szép, keresztény családdal, mint egy apácával” – mesélte a szerzetes a diákoknak. Végül a döntését akkor hozta meg, mikor elhívták a homokkomáromi Nyolc Boldogság Közösségbe, ahol megértette, hogy ez az az út, amelyen járva a boldogságot és a teljességet élheti meg. Ennek a nagy nemzetközi közösségnek a feladatai nem egy-egy tevékenységhez kötődik, hanem arra összpontosul, amely a legnagyobb „szegénysége” az adott egyházmegyének vagy annak az országnak, ahová éppen hívják őket. Elmondása szerint a közösségükben árvaház, értelmi fogyatékosokkal foglalkozó intézmény, de kórház is van, ahol katolikus rádiót is hallgathatnak a betegek. 

Fotós: Ravasz-Rednágel Zsuzsanna

A szerzetes nővér élt Belgiumban és Franciaországban is, majd Olaszországban doktorált. Jelenleg az afrikai provinciának elöljárója, ezért az év egyik felét Afrikában tölti. Legfőbb feladatának azt tekinti, hogy segítse az embereket az Isten felé való nyitottság útján, és bízik abban, hogy a diákoknak sikerül átadni azt, hogy a megszentelt élet igenis lehet boldog, teljes élet. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában