Különleges ízesítések, finom falatok

2023.02.11. 20:00

Jubilált a nemesvámosi gasztrofesztivál (galéria)

Rekordszámú főzőcsapat részvételével rendezték meg a X. Vámosi lencse- és hurkafesztivált szombaton a helyi sportcsarnokban és környezetében.

Marton Attila

A Vámosi Lencse-és Hurkafesztivál résztvevői. Jobbról Ovádi Péter országgyülési képviselő.

Fotó: Nagy Lajos/Napló

A jubileumi programra a korábbi éveket meghaladó létszámban jelentkeztek csapatok: összesen 27 társaság versenyzett, a termelők száma pedig meghaladta az ötvenet. Ovádi Péter országgyűlési képviselő (Fidesz–KDNP) köszöntőjében méltatta Sövényházi Balázs polgármester és szervezőcsapatának munkáját, egyúttal reményét fejezte ki, hogy a rendezvény a következő tíz évben is nagy sikerrel folytatódik. Cseh Tibor András, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) megbízott főtitkára megnyitójában arról beszélt, a hazai gasztronómiára máig jellemzők a belsőségből készült ételek, és örömét fejezte ki, hogy Nemesvámoson is éltetik ezt a hagyományt. Sövényházi Balázs polgármester a rendezvény kezdetével kapcsolatban felidézte, a település történetéhez kötődő lencséhez a tél végi disznóvágáshoz kapcsolódva a hurkakészítést emelték be a rendezvény repertoárjába. Úgy vélte, a rendezvény sikerét a közösség ereje adja. A polgármester a program sikeréért a főzőcsapatok tagjainak, a szervezőknek, a helyi termelőknek és a civil szervezeteknek mondott köszönetet.

A főzőcsapatok idén is lencse- és hurkaétel kategóriában versenyeztek egymással. Az ételeket Tornyos Balázs séf, Kocsis Bálint mesterszakács és Nagy Gábor helyi termelő zsűrizte. A hurkakészítők között első helyen a Zabíjačka nevű csapat végzett egy békéscsabai cigánykával, a második a májas hurkát hagymás-krumplis tésztával tálaló Villany-ászok lett, míg a harmadik helyen a Nemesvámos erdélyi testvértelepüléséről érkező tusnádi csapat végzett egy ízletes véres hurkával. A lencseételeknél a Veszprémi Motoros Egyesület mindenkit maga mögé utasított egy lencsés sertés bourguignonnal (ejtsd: burginyon). A második hely a Főzz és fuss! nevű csapaté lett a sáfrányos körtével és fürjtojással készített lencsesalátával, míg a harmadik Domokos László színész lett marokkói lencsegulyásával. Különdíjat kapott az Éltető Team a zöldsalátaágyon tálalt lencsés szarvasfasírtjáért.

A Vesz-Mont 2000 Kft. csapata hosszú évek óta visszajár a rendezvényre, a versenyre ezúttal alföldi hurkát és bakonyi lencsefőzeléket készítettek, utóbbit sült oldalassal, mondta érdeklődésünkre Kovács Károly csapattag. Az alföldi hurka készítési módjában nem, csak abban tér el a hagyományostól, hogy nem kerül bele disznóvér. A megjelenésében a májas hurkához hasonlatos finomság ízében a véres hurkára emlékeztet. A rendezvényt számos kísérőprogram színesítette: bemutatták a fesztivál tízéves történetét feldolgozó kötetet, helyi kulturális csoportok adtak műsort, valamint fellépett Márió, a harmonikás és a 3+2 együttes is. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában