A nehéz sorsúakat segítik

2023.02.20. 07:00

Először tartottak jótékonysági vármegyei Karitász bált

Hagyományteremtő szándékkal, először szerveztek jótékonysági vármegyei Karitász bált Sümegen, a háromszáz vendég telt házat jelentett a Hotel Kapitány Királyok termében szombaton. A bevétellel a kárpátaljai menekülteket, valamint a Veszprém-Főegyházmegyei Karitászt támogatják.

Kovács Erika

Udvardy György érsek megnyitja a bált

Fotó: Gyarmati László

– A nagy bajban lévőket szeretnénk segíteni – hangsúlyozta Udvardy György veszprémi érsek megnyitójában. Kifejtette, mindig szükséges segíteni a rászorulókon. Az érsek méltatta az adományozást, a szolidaritást, majd azt kívánta, erősödjünk az adományozás kultúrájának terjesztésében is. Mint mondta, az öröm és a szenvedőkről való gondolkodás nem ellentétes egymással, és éppen az áldozatok révén tudunk olyan kultúrát teremteni, mely az ember méltóságát szolgálja. Az érsek reményei szerint a mostani est is ezt szolgálja. 

Böjte Éva szállodaigazgató kiemelte, nagy öröm és megtiszteltetés a Papp család számára az, hogy szállodájuk adhat helyet a bálnak.

– Napjainkban sajnos háború és természeti katasztrófák jellemzőek, és így minden korábbinál nagyobb jelentősége van az adakozásnak, a segítségnyújtásnak, ami az est kiemelt célja – fogalmazott, majd hozzátette: rendszeresen támogatnak jótékonysági célokat, nemes ügyeket. Polgárdy Imre, a Veszprém vármegyei önkormányzat elnöke utalt hivatala és a vármegyei karitász évek óta tartó jó kapcsolatára. Felidézte, az önkormányzat gyerekeket nyaraltat Csopakon, ezzel is segíti a karitászt. 

Zagyva Richárd, a Katolikus Karitász igazgatóhelyettese köszönettel szólt a megjelentekről, akik eljöttek a jótékonysági célú eseményre. Felidézte egy kárpátaljai gyermekotthon életét, ahol csak nők dolgoznak, mert a férfiak harcolnak, és a gyerekeknek az udvaron főznek, mert nincs áram, az esti fűtést generátorral biztosítják. Zagyva Richárd kiemelte a hit és a szeretet jelentőségét napjainkban. 

Szijártó László, a Veszprém-Főegyházmegyei Karitász igazgatója a bál kapcsán aláhúzta az öröm, a hála és a köszönet szerepét. Felidézte, a sümegi karitászcsoport már rendezett bált, egy másik helyszínen 2019-ben, de akkor nem jótékony céllal. Aztán a koronavírus-járvány miatt eddig nem tudták megtartani. Az igazgató méltatta, hogy a sok nehézség közepette milyen sokan részt vesznek a mostani jótékonysági rendezvényen, majd külön köszönetet mondott a szálloda tulajdonosainak, a Papp családnak a különleges helyszínért, a támogatásért. 

Lovró Krisztina, az esemény ötletgazdája aláhúzta, terveik szerint a hamvazószerda előtti szombaton minden évben megrendezik a bált ezen a helyszínen. A jótékonyságot a tombola bevétele, adományvonal és gyűjtőláda szolgálta. A hangulatról Pápai Kíra lovas-énekes, Román Iván hegedűművész és a pécsi Depo band gondoskodott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában