Helyi közélet

2023.03.03. 20:00

Manapság sokba kerül meghalni

Egy sírhely megváltása 60 ezer forintba kerül Sümegen, a kiemelt zónákban ennek kétszerese, illetve ezen részek kápolna és utak melletti helyein 240 ezer forint az idei önkormányzati rendelet alapján. A kettes sírhely 100 ezerről indul és duplázódik az említett helyek függvényében.

Szijártó János

Sümegen a köztemető a Római Katolikus Egyházközség tulajdonában van, így a város együttműködési és üzemeltetési szerződés által teljesíti kötelezően ellátandó feladatát

Fotó: Szijártó János/Napló

A temetőkről és a temetkezésről szóló rendeletről is tárgyalt a sümegi képviselő-testület a legutóbbi ülésén, miután a Veszprém Vármegyei Kormányhivatal törvényességi felhívással élt az önkormányzat felé, mivel az ezzel összefüggő rendeletalkotási kötelezettségüknek nem tettek eleget. A kötelezettséget március 31-ig kell teljesíteni, így az érintett felek ennek szellemében írtak alá együttműködési megállapodást, üzemeltetési szerződést az előzetes hatásvizsgálat után. 

A törvény szerint az önkormányzatok három módon teljesíthetik köztemető fenntartására vonatkozó kötelezettségüket. Önkormányzati tulajdonban lévő temető működtetésével, nem saját kézben lévő temető tulajdonosával történő megállapodás alapján, vagy más települési önkormányzatokkal való társulása, együttműködés útján. Sümegen a köztemető, teljes nevén a Római Katolikus Temető a Római Katolikus Egyházközség tulajdonában van, így a város együttműködési és üzemeltetési szerződés által teljesíti kötelezően ellátandó feladatát. A rendelet kitér egyebek között az ehhez szükséges tárgyi és infrastrukturális feltételekre, a temető és ravatalozó használatának szabályaira, a sírhely méretezésére, azok elhelyezésére, gondozására, a kegyeleti szolgáltatásokra, a temetési helyek megváltásának és újraváltásának díjaira.

A rendelet szerint az egyes sírhely megváltása 60 ezer forintba kerül, a kiemelt zónákban ennek kétszerese, illetve ezen részek kápolna és utak melletti helyein 240 ezer forintba. A kettes sírhely 100 ezerről indul, majd 200, illetve 400 ezer forint az említett helyek függvényében. Az urnahely 60 ezer, a kettes sírbolt 390 ezer forintba kerül a normál zónában, de hely szerint lehet 780 ezer és 1 millió 560 ezer forint is. A megváltási díjak a sír- és urnahelyeknél 25 évre szólnak, sírboltoknál 60 évre. Az újraváltás ugyanezekre az időtartamokra érvényes, ugyanilyen árakon. Azt is megtudtuk, hogy az egyházközség a saját, sírhelyárakból származó bevételéből évente 3,5 millió forintot fizet az önkormányzatnak a temető működtetésére, ám minden felmerülő költséget (szemétszállítás, vízdíj, fűnyírás, veszélyes fák kivágása) az önkormányzat áll.

Azt sem árt tudni, hogy bár a temető a Római Katolikus Egyházközség tulajdonában van, a rendelet külön pontban rögzíti, hogy az önkormányzat köteles az elhunyt személyére, vallási, lelkiismereti meggyőződésére, valamely faji csoporthoz tartozására, nemzeti-etnikai hovatartozására, a halál okára való tekintet nélkül lehetővé tenni a temetést, ami természetesen lehet egyház és világi is.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában