Kokárda szívük, szívünk felett

2023.03.15. 12:00

Márciusi ifjak, események – Hősiesség és bölcsesség, szabadság és szerelem

Zircen a Március 15. téren a város vezetői, köztük Ottó Péter polgármester és Hellebrandt Ferenc alpolgármester, több intézmény, szervezet, az egyházak képviselői, helyi díszpolgár helyezte el főhajtás kíséretében az emlékezés koszorúit Széchenyi István és Kossuth Lajos szobránál.

Rimányi Zita

A zirci városvezetők is főhajtás kíséretében helyezték el az emlékezés koszorúját Széchenyi szobránál

Fotó: Rimányi Zita

 Az 1848-as események, a forradalom 175. évfordulóján éppúgy egy szerdai borongós napra ébredtünk, mint a márciusi ifjak azóta híressé vált tetteikkor – ezzel kezdte beszédét Horváth Attila önkormányzati képviselő. Szavai szerint kokárdával a szívük felett a világba kiáltották: ,,Rabok tovább nem leszünk!" Alkotmányos berendezkedést sürgettek a reformkor főbb törekvései alapján. 

A múltidézés során a városatya kiemelte: Petőfiék a kinyomtatott 12 pontot és a Nemzeti dalt adták az összegyűltek kezébe. A ma is lelkesítő verssorokat. Az ünnepi előadás során elhangzott: akkor még remény volt arra, hogy véráldozat nélkül független lehet az ország. 

Korábbi felmérések szerint a magyarok többsége a legkedveltebb, a legfontosabb nemzeti ünnepünknek tartja március 15-ét. Horváth Attila szerint ennek egyik indoka az, hogy történelmünk legnagyszerűbb történéseire gondolunk, a nemzeti büszkeség érzése tölthet el bennünket ilyenkor, talán jobban, mint más napokon, hiszen a szabadságharc során szerepet kapott többek között hősiesség és bölcsesség, szabadság és szerelem. Hozzátehetjük, hogy még oly sok minden más, ami kedves lehet szívünknek, ami ma is útmutatást, útravalót adhat. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában