Korán kezdik

2023.04.08. 19:00

A jó kommunikáció alapja

A Városi Óvoda Katica intézményegységében működő tehetségműhelyekben több területen is fejlesztik a kisgyermekeket, ahol speciális végzettségű óvodapedagógusok (fejlesztőpedagógus, gyógypedagógus, tehetséggondozó, drámapedagógus) irányításával tartanak heti rendszerességgel fejlesztő foglalkozásokat. Ezekre a foglalkozásokra azok a gyerekek járnak, akikben óvónőik affinitást, tehetséget látnak.

Rednágel Zsuzsa

Varga Csilla és a Varázsszó műhely óvodásai a Mézga család című zenés színpadi vígjáték előadására indulva

Fotó: Ravasz-Rednágel Zsuzsanna

A Csodabogár Akkreditált Kiváló Európai Tehetségpont Varázsszó műhely munkáját Varga Csilla óvodapedagógus vezeti. Elmondta, hogy a drámajáték alapja az érthető, tiszta beszéd. Nélküle nincs egyértelmű, jó kommunikáció. Az óvodapedagógus számára mindig fontos volt a csoportjába járó gyerekekkel megismertetni a magyar nyelv változatos szókincsét, egyedi szófordulatait. Hozzátette, hogy a drámajáték minden résztvevőtől aktív közreműködést igényel, és a visszahúzódó, gátlásos gyermekek is részesei lehetnek a történeteknek, így könnyebben bevonhatók a foglalkozásokba. A játékokhoz kapcsolódó versikék, ritmusos mondókák, mozgást igénylő gyakorlatok, kitalált történetek, nyelvtörők mind-mind segítenek, hogy szinte észrevétlenül gazdagítsák szókincsüket, új kifejezéseket sajátítsanak el a gyermekek. Ezeket természetesen alkalmazzák majd a kisgyermekek a mindennapi kommunikációjuk során is. 

Varga Csilla lapunknak elmondta, hogy a sikeres együttműködéshez sok kreativitás szükséges az óvodapedagógus részéről is, hiszen a gyermekek eltérő beszédkészséggel érkeznek az intézménybe, és mindegyiküket más módszerrel lehet ösztönözni, motiválni. Azt is megtudtuk tőle, hogy egyre több kisgyerek szorul logopédiai fejlesztésre, és gyakori a megkésett beszédű gyermek is, ezért szakemberrel konzultálva egyre több, a szövegértésen alapuló játékot kell alkalmazni, mint például a mesék, kitalált történetek, szabályjátékok.

– Örömmel tapasztalom, hogy a kommunikációs képességeiken túl humorérzékük is fejlődőben van a kicsiknek, jó érzéssel tölt el, amikor mosolygó arccal megérkeznek a gyerekek, és már az ajtóban sorolják, mely játékokat szeretnék az adott napon játszani – fejezte be gondolatait Varga Csilla. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában