Magyar falu program

2023.04.05. 07:00

A közösségi életet szolgálják az új falubuszok

Három település, Ganna, Iszkáz és Borzavár önkormányzata új, minden igényt kielégítő, kilencszemélyes kisbuszokkal gyarapodott. A három község a Magyar falu program keretében pályázott a járművekre, melyeket Kovács Zoltán országgyűlési képviselő adott át a polgármestereknek.

Haraszti Gábor

Több mint egy évtized után cserélik le a járműveket a három településen

Fotó: Haraszti Gábor/Napló

A Magyar falu program keretében 2022-ben ismét meghirdették a Falu- és tanyagondnoki buszok beszerzése pályázatot. 5000 fő alatti állandó lakosságszámú települések önkormányzatai pályázhattak 15 millió forint vissza nem térítendő támogatásra, egy darab új kisbusz beszerzésére. Az ünnepélyes átadón a térség országgyűlési képviselője úgy fogalmazott, a falubusz a helyi közszolgáltatás minőségének javítását segíti.

- Fontos, hogy olyan kisbuszokat adjunk át, melyeknek alacsony a károsanyag-kibocsátása és optimális az üzemanyag-fogyasztása – hívta fel a figyelmet Kovács Zoltán. - A helyi közszolgáltatások fejlesztése fontos a falvak számára, egyrészt népességmegtartó képességük szempontjából, másrészt az otthonteremtés vagy a helyben élők életminőségének javítása érdekében. Országosan mintegy 17 milliárd forint értékben több mint 1200 falubusz került eddig átadásra, a vármegyében több mint 70, Pápa vonzáskörzetében pedig több mint 30-at helyeztek forgalomba. Összességében elmondható, hogy az elmúlt esztendőben az 1000 lélekszám alatti települések közül minden másodikban sikerült kicserélni a falubuszt.

Az ünnepélyes átadón Marton Szabolcs, a cég gépjármű-értékesítője adta át a falubuszok kulcsait Dombi László, Borzavár, Nagy Ottó, Ganna és Cseh József, Iszkáz polgármesterének. A falvak vezetői elmondták, nagy szükségük volt már az új járművekre, hiszen mindegyik településen a legfiatalabb is több mint tízéves már. A járművek az idősek komfortos utaztatását, a gyermekek iskolába szállítását, az ételosztást, a helyi egyesületek munkáját és a falu közösségi életét is szolgálják majd. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában