Gyakran csak figyelmeztetnek

2023.04.28. 12:00

A NAV esélyt ad a hibák javítására

Részben a világjárvány okozta nehézségekkel indokolta elmaradását az a vállalkozás, amely a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) jogkövetési vizsgálatának eredménye nyomán több mint 113 millió forintot fizetett be az államkasszába. Szankciók helyett önellenőrzéssel végződött az eljárás – írja közleményében a Veszprém Vármegyei Adó- és Vámigazgatóság.

Szijártó János

Forrás: Pixabay.com

Mint megtudtuk, a NAV egy járműgyártással és -értékesítéssel foglalkozó társaságnál az online számlarendszerben érkezett és a bevallott adatok között komoly eltérést talált. Úgynevezett jogkövetési vizsgálat indult, amiben értesítették a társaság képviselőjét az ellentmondásokról. A magyarázat szerint 2020-ban és 2021-ben is több alkalmazott esett ki a munkából hosszabb időre Covid-fertőzés miatt, majd a vállalkozás áttért a távmunkára. A cégen belüli információáramlás akadozott, a beszámolók késtek, a bevallások pontatlansága így fordulhatott elő. A társaság egyetértett a NAV szakembereivel, akik segítségével fény derülhetett a hibákra.

A NAV jelzése után a társaság önellenőrzést nyújtott be, és rendezte az adószámláját több mint 106 millió forint áfa befizetésével. A társaság átvilágítása után kiderült az is, hogy a vállalkozás által képviselt tao-csoport nem nyújtott be társaságiadó-bevallást. Az adózó ezt a hiányosságát is soron kívül pótolta, így további hat és fél millió forintot, azaz az elmaradt társasági adót is befizette.

A NAV kiemeli, hogy a jogkövetési eljárások lényege éppen az, hogy a hibát vétő adózók maguk hozzák helyre mulasztásaikat, így üzletmenetük visszatérhet a szabályos mederbe. Szankcionálás helyett van lehetőségük együttműködni az adóhivatal munkatársaival, ami az államkassza bevételeinek szempontjából is előnyösebb megoldást jelent. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában