Emléktáblát avattak a megyeházán

2023.04.28. 14:00

Április 28-a a munkabalesetben elhunyt, megrokkant munkavállalók emléknapja

A munkabalesetben elhunyt vagy megrokkant munkavállalók tiszteletére avattak emléktáblát Veszprémben a megyeházán pénteken.

Marton Attila

Az emléktáblát Troják László és Takács Szabolcs avatta fel a megyeháza előcsarnokában

Fotó: Pesthy Márton

Az április 28-ai nemzetközi emléknapon a munkavégzés során megsérült vagy elhunyt dolgozók előtt tisztelegnek minden évben. Az emléktáblát Takács Szabolcs főispán és Troják László, a foglalkoztatási, foglalkoztatás-felügyeleti és munkavédelmi főosztály vezetője avatta fel. Takács Szabolcs kiemelte, a munkáltatóknak biztonságos munkafeltételeket kell kialakítaniuk, míg a dolgozók feladata a munkavédelmi kötelezettségek betartása. Hozzátette, a kormányhivatali munkavédelmi hatóság tanácsadással és ellenőrzésekkel segíti elő a szabályok betartását. Felhívta a figyelmet arra is, az előírások elmulasztása tragikus következményekhez vezethet. 

Takács Szabolcs elmondta, Magyarországon az elmúlt öt évben mintegy 22 ezer munkabaleset történt, és évente átlagosan mintegy hetvenen veszítik életüket munkabalesetben. Veszprém vármegyében tavaly mintegy 720 munkabaleset történt. A legtöbb baleset a feldolgozóiparban, gépiparban, szállításban fordul elő, a halálhoz vezető esetek az építőiparban és az erdészeti ágazatban a leggyakoribbak. 

Troják László arról beszélt, hatósági feladataik közé tartozik az előzetes bejelentés nélküli munkavédelmi ellenőrzések elvégzése. Ha hiányosságot tapasztalnak egy munkahelyen, arra felhívják a munkáltató figyelmét. Hozzátette, a balesetekhez leggyakrabban munkavédelmi hiányosságok vezetnek. Arra is felhívta a figyelmet, a munkáltatók feladata, hogy a dolgozókkal megismertessék a biztonságos munkavégzéshez szükséges előírásokat. 

Kitért arra is, munkabalesetek miatt Veszprém vármegyében évente átlagosan 16 500 munkanapot kell kihagyniuk a dolgozóknak, ami azt jelenti, hogy egy 75 fős cég éves gazdasági teljesítménye hiányzik emiatt. Reményét fejezte ki, hogy a munkabalesetek száma csökken a következő években. A rendezvényen közreműködött Kulcsár-Székely Attila, a Veszprémi Petőfi Színház művésze.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában