Alapos bejárta az épületeket

2023.04.17. 20:00

Dolhai Attila is népszerűsíti a várnegyed megújítását

A megújuló veszprémi várnegyed egyik nagykövete lesz Dolhai Attila Jászai Mari-díjas színész.

Marton Attila

A megújuló veszprémi várnegyed egyik nagykövete lesz Dolhai Attila Jászai Mari-díjas színész

Fotó: Nagy Lajos/Napló

A művész a napokban látogatott a veszprémi várnegyedbe, ahol a nagycsütörtök óta újra látogatható Szent Mihály-főszékesegyházat, az érseki palotát és a Szent István-templom (ferences templom) restaurálását is megtekintette. A színművészt – aki nagykövetként segíti a műemlékvédelmi beruházást abban, hogy annak történeti, kulturális, egyházi és turisztikai jelentőségét minél többen megismerjék – Vörös Tamás, a Veszprémi Érsekség főépítésze és Nagy Veronika múzeumigazgató kalauzolta a megújuló várnegyedben. 

Dolhai Attila a bejáráson megismerhette a 18 épületből álló együttes történetét a barokk kortól napjainkig
Fotós: Nagy Lajos/Napló

Dolhai Attila elmondta, a bejáráson megismerhette a 18 épületből álló együttes történetét a barokk kortól napjainkig, és megtudhatta, hogyan állítják helyre az épületeket eredeti funkciójukban úgy, hogy egyes tereknek új feladatokat is el kell majd látniuk. – A veszprémi főszékesegyház az egyetlen olyan magas falakon álló templom, amely Szent István korából maradt ránk. A székesegyház ugyanakkor a Szent György-kápolna romjait is őrzi. Ez az a hely, ahol Szent Imre herceg fogadalmat tett, és életét Szűz Mária oltalmába ajánlotta. Ezt a történetet a Szent István-legendából mindannyian jól ismerjük, a főszékesegyházban sétálva azonban megelevenedik, tapintható válik a múlt – fogalmazott Nagy Veronika. A múzeumigazgató az egyik kurátora a május közepén induló Work in Progress 2023 című, a várnegyed megújításának folyamatát bemutató programsorozatnak, amelynek előkészületei az utolsó fázisban tartanak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában