A jövő csillagászatának kis bajnokai

2023.04.08. 18:00

Két diáklány a dobogón Bakonybélben az Athletica Galacticán

Az Athletica Galactica középiskolai csillagászati és asztrofizikai verseny idei döntőjének Bakonybél adott otthont. Akik itt a legjobbnak bizonyultak, elkezdhették a felkészülést a nemzetközi diákolimpiára.

Rimányi Zita

A döntős diákok

Forrás: szervezők

Az Athletica Galactica az ELKH Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont, valamint a hazai csillagászati szakma összefogásában szervezett válogatóverseny magyar ajkú középiskolás diákoknak. Dobogós versenyzői azon túl, hogy betekintést nyernek egy csillagász mindennapjaiba, lehetőséget kapnak, hogy idén Lengyelországban képviselhessék hazánkat a XVI. Nemzetközi csillagászati és asztrofizikai diákolimpián. Jutalmuk az is, hogy hazánk legnagyobb és legjobban felszerelt obszervatóriumában, Piszkéstetőn tölthetnek el egy hétvégét, ahol az ügyeletes csillagász közreműködésével bepillantást kapnak a csillagászok életébe, munkájába, részt is vehetnek csillagászati mérésekben. 

A bakonybéli verseny során a diákok az esti távcsöves forduló után a planetáriumban teljesítették feladataikat. Ellátogathattak a Pannon Csillagdába, előadást hallhattak arról, mit is csinál a XXI. század csillagásza, és részt vehettek egy varázslatos csillagoségbolt-túrán.

A versenyen első lett Schmercz Blanka, a budapesti ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium végzőse, így már egy Newton-távcső boldog tulajdonosa is. A második helyezést érdemelte ki Horváth Zsóka, a Zalaegerszegi Zrínyi Miklós Gimnázium 11. osztályos tanulója. A harmadik helyezett Magyar Gábor Balázs, az egri Dobó István Gimnázium tanulója lett. Az észlelési fordulót Milbik Csongor László, a győri Révai Miklós Gimnázium és Kollégium 10. osztályos diákja nyerte, ezért különdíjat kapott. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában