Mesemondó verseny

2023.04.01. 08:00

Mesék gyerekektől gyerekeknek

Jelentős érdeklődés kísérte az óvodások mesemondó versenyét, amelyet pénteken rendeztek meg a sümegprágai kultúrházban.

Szijártó János

Komoly érdeklődés közepette zajlott le a Sümegprágai Aranyalma Óvoda által második alkalommal megrendezett mesemondó verseny. A képen a lelkes résztvevők egy csoportja Fotó: Szijártó János

A helyi Aranyalma Óvoda házigazdaként immár második alkalommal hirdette meg a vetélkedést, amelyre nyolc település 42 ovisa jelentkezett, s mutatta be az általa megtanult mesét, illetve verset. Koroncz Katalin intézményvezető köszöntőjében arra hívta fel a figyelmet, hogy a meséken felnövő gyermekek fantáziavilága gazdagabb, változatosabb, kreatívabb, mint akik mindebből kevésbé vagy egyáltalán nem részesültek. – Éppen ezért fontos, hogy rutinszerűen kapjon helyet a legkisebbek mindennapjaiban – tette hozzá.

Az Aranyalma Óvoda felhívására Sümegről, Sümegprágáról, Óhídról, Karmacsról, Zalaszentgrótról, Kehidakustányból, Várvölgyről és Hosszúperesztegről érkeztek gyerekek. A részt vevő apróságok nagy kedvvel, bátran álltak ki a közönség elé, az előadott műveket többnyire hangosan és érthetően adták elő, így a program zárásakor megérdemelten vehették át mindannyian az emléklapot és a matricás színezőalbumot. Bár mindenki nagyon ügyes volt, mégis néhányan kiemelkedtek a mezőnyből, őket külön jutalmazták.

A mesemondó verseny első helyezettje Cserti Zalán lett (Kompanik Zsófia Óvoda és Bölcsőde, Sümeg), a második helyet Gulyás Léna (Sümegprágai Aranyalma Óvoda) szerezte meg, a harmadikat Elekes Barna (Hosszúpereszteg). Különdíjat vehetett át Szabó Ákos (Kompanik Zsófia Óvoda és Bölcsőde, Sümeg), Horváth Karolina (Zalaszentgróti Napközi Otthonos Óvoda és Bölcsőde) és Dézsenyi Dániel (Sümegprágai Aranyalma Óvoda).

A program időzítése némileg kapcsolódott Hans Christian Andersen dán származású meseíró születésnapjához, hiszen 1967 óta ezen a napon (egészen pontosan április 2-án) tartják a gyermekkönyvek nemzetközi napját világszerte. Andersen főként dán, német, görög legendákra, népi mondákra, valamint kora irodalmi mozgalmaira támaszkodott. Történetei a kor legjelentősebb meséi, ma szinte a világ minden országában ismertek. A kis gyufaáruslány, A császár új ruhája, A tűzszerszám, A rút kiskacsa, A kis hableány, A rendíthetetlen ólomkatona, A hókirálynő Andersen legismertebb, örök érvényű alkotásai, amelyek méltán hódították meg a világot. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában