Kérdések és válaszok

2023.04.19. 11:00

Mindkét, Veszprémen áthaladó intercityn utazhatunk a vármegyebérlettel

Beszámoltunk már olvasóinknak az új vármegyebérletekről, melyeket az érintett közlekedési társaságoknál hamarosan, május elsejétől vezetnek be. Az egyszerűen elérhető, kedvezményes árú bérlettermékekkel kapcsolatban több konkrét kérdés merülhet fel az utazni kívánóknak vármegyénkben és annak székhelyén. Ezekre kerestünk választ.

Benkő Péter

Fotó: Benkő Péter/Napló

A közösségi közlekedési szolgáltatók közül a vármegyebérletet a MÁV-START, a Volánbusz, a MÁV-HÉV és a GYSEV járatain használhatják az utasok. A helyi közlekedésre ez a bérlettípus nem érvényes, sem akkor, ha a szolgáltatást a Volánbusz végzi, mint például Ajkán, Várpalotán vagy Balatonfüreden, sem pedig, ha helyi önkormányzati tulajdonban lévő cég, mint Veszprémben. A vármegyebérlet mindig harminc napig érvényes.

Térségünkben félreértésre talán az ad okot, hogy az úgynevezett feláras vonatokon (például intercity-járatokon) nem használhatók a vármegyebérletek. Ez így valóban igaz, azonban el kell mondanunk azt is, hogy a fővárost a vasi és a zalai vármegyeszékhelyekkel Veszprémen át összekötő Göcsej és Bakony intercity vonatok a felár tekintetében különlegesek. Minden egyes szerelvény továbbít ugyanis feláras (helyjegyes) és felár nélküli, lényegében gyorsvonati kocsikat. Utóbbiakban – és itt jön a sokak számára jó hír – mindkét viszonylaton használhatók lesznek a vármegyebérletek a felár nélküli, tehát nem helyjegyes kocsikban. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában