Tanösvény-takarító túra az Eperjesen

2023.04.26. 10:00

Mintegy hatvan olaszfalui rendbe tette a hegyet

Tanösvény-takarítást szerveztek helyi civil szervezetek Olaszfaluban. A helyiek összetartását mutatja, hogy mintegy hatvanan vettek részt rajta, köztük sok gyermek.

Rimányi Zita

Fotó: Rimányi Zita/Napló

Varga Antal, az akció egyik kezdeményezője, résztvevője elmondta, hogy szerencsére kevés a szemét az Eperjes-hegyen, viszont a gyűjtőzsákok mellett lombseprűket, vágóeszközöket szintén magukkal vittek, hogy a kirándulók útvonalát letisztítsák, az arra belógó ágakat lemetsszék, ne veszélyeztesse a gyalogosan túrázókat. A föld napja alkalmából került sor a tanösvénytakarításra, de Tóninak egyébként is fontos, az esztendő minden napján szívügye a környék természeti értékeinek megőrzése, mert édesapja itt pásztorkodott hajdanában, ő pedig itt született.

A Zöldág Lovasudvarban gyülekeztek a takarítótúrához csatlakozók, aztán csoportokra váltak, csapatonként több irányban indultak el, és a végén a kiindulóhelyen találkoztak. Ott már helybeli asszonyok kemencében frissen sütött kiflivel és langallóval várták őket. Amikor eléjük mentünk a szemétszedőknek, mi is csak egy összegyűrt energiaitalos dobozt találtunk, de azért csomagolóanyagok, néhány műanyag flakon és fóliadarab már náluk is volt. Azok már nem szennyezik tovább a falu határában található természeti csodát, felszedték, elvitték azokat. 

„Miért jöttünk el? Itt lakunk és ennyi belefér. Gyönyörű kirándulóhelyünk az Eperjes, magunk miatt is szeretnénk tisztán tartani, és másokra is gondolunk, akik távolabbról érkeznek, azoknak se kelljen bosszankodniuk, se a természetet csúfító szemét, se amiatt, hogy ágak, csúszós avarkupacok akadályozzák sétájukat. Egyébként pedig ezen az alkalmon is jó volt kint lenni a szabadban, együtt lenni barátainkkal" – fogalmaztak kérdésünkre felelve a férfiak, akik a munka nehezét végezték. 

Tényleg különleges élmény az Eperjes-tanösvény bejárása, a hely egy geológiai csoda, a földtörténet megkövesedett tanúi gyűltek ide egy helyre, amelyekről hamarosan megszólaló tájékoztatótáblák mesélnek. De ez már külön cikket érdemel, amiről később írunk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában