Sok vidám pillanat

2023.04.25. 11:00

Német nemzetiségi óvodák tánctalálkozója Veszprémben

Telt házat, sok vidám pillanatot és mosolygós gyermekeket láthattak az érdeklődők a német nemzetiségi óvodák tánctalálkozóján, a 9. Kindertanzfesten a veszprémi Veszprém Agóra Kulturális Központban.

Juhász-Léhi István

Fotó: Nagy Lajos

Az esemény előtt a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata veszprémi regionális irodájának vezetőjét, a program szervezőjét, Hudi Katalint kérdeztük.

– A kilencedik német nemzetiségi gyerektánc-találkozón fergeteges programot várunk – fogalmazott. Mint mondta, két blokkban zajlik majd az előadás, melyben összesen 14 óvoda mutatkozik be a megyéből. A gyerekek német nemzetiségi táncokat, énekeket, mondókákat fognak előadni. A kísérő programban viszont már kisvonatozás várja a gyerekeket, megmutatják nekik Veszprém nevezetességeit. 

– Mivel idén Veszprém Európa kulturális fővárosa, úgy gondoltuk, hogy idehozzuk a rendezvényt, ezzel is színesítve a programot – derült ki. Erőfeszítéseik sikerrel jártak, hiszen a Nemzeti Kulturális Alap Európa Kulturális Fővárosa ideiglenes kollégiuma segítette az esemény megrendezését.

Hudi Katalintól megtudtuk azt is, hogy az idei év házigazdája az Úrkúti Csodafa Óvoda, mely átadta a stafétát a zánkai óvodának, hiszen jövőre ők rendezik a tizedik német nemzetiségi tánctalálkozót. 

De ne szaladjunk még ennyire előre, hiszen a mostani seregszemlén örömmel mutatták meg a gyerekek a német hagyományokat, táncokat. A jelenlévők a gyerekcsoportok segítségével egy kis betekintést kaphattak abba a fantasztikus munkába, amit a nemzetiségi óvodapedagógusok nap mint nap tesznek a nyelv, az identitás és a kultúra átadása érdekében.

Pillerné Fódi Ilona, a Veszprém Vármegyei Német Önkormányzat közösségének elnöke ünnepi köszöntőjében elmondta, hatalmas öröm számukra, hogy ilyen sokan eljöttek a programokra. Ugyanakkor megköszönte a támogatók – EKF2023, Veszprém Vármegyei Német Önkormányzat, Veszprém Vármegyei Német Önkormányzatok Közössége, Úrkuti Csodafa Óvoda – áldozatos munkáját, és kiemelte az úrkúti óvoda szervezőmunkáját. A rendezvényen részt vett Heilig Ferenc, a vármegyei német önkormányzat elnöke is. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában