A Cuháért és értünk

2023.04.04. 07:00

Önkéntesek takarították ki a Cuha-patak medrét és partját

Sok gumiabroncsot húztak ki a Cuhából, és több évtizede a mederben lévő tejeszacskóktól szabadították meg a patakot tavaszi nagytakarítás keretében önkéntesek szombaton.

Rimányi Zita

Mintegy ötvenen vettek részt a szemétszedésben a Cuha Zirc és Vinye közötti szakaszán, gumiabroncsokat is összegyűjtöttek Fotók: a szervezők

Mintegy félszázan vettek részt a civil kezdeményezésben, a Cuha-takarításban a Zirc és Vinye közötti szakaszon – tudtuk meg Kőrös Annától, aki azt megszervezte. Kézi erővel húzkodták, szedték össze többen a gumiabroncsokat. Azt, hogy az összegyűjtött tejeszacskók már régóta itt lehettek, azért lehet mondani, mert feliratuk szerint még a bennük lévő tej literenként 2,5, három és öt forintba került. Persze nemrég az erdőben eldobott üdítőitalos PET-palackokat is találtak az önkéntesek. Még Székesfehérvárról és Győrből is érkezett egy-egy család. 

 

Az akcióhoz csatlakozóknak fontos a természet megóvása. Érthetően bosszantja őket, hogy akadnak olyan kirándulók, akik a piknikezés után csak úgy elhagyják a sörösdobozokat, a műanyag tányérokat, és az utánuk érkező túrázóknak már azok látványa rondít bele a természet szépségébe. Pedig az ilyesmit egyáltalán nem nehéz hazavinni az erdei sétáról. A tavaszi nagytakarításban részt vevő fiatalok, gyerekek valószínűleg felnőttként sem fognak szemetet elszórni, sőt, arra is figyelni fognak, hogy olyasmit vásároljanak, ami nem jár sok hulladékkal, nem kerülnek miatta újabb csomagolóanyagok a lerakókba.

 

A szombati közös munkát több helyi vendéglátóegység szintén támogatta: zsíros kenyeret készítettek az önkénteseknek, langallómenü szerepelt a nyereménysorsolásban. Ám még a sikeres akció után is van teendő: az összegyűjtöttek megfelelő elhelyezése. Ez a feladat, a szemétlerakás költséges, a díját közösségi adakozással, pár száz forintokként igyekeznek összegyűjteni, remélhetőleg összejön a szükséges összeg.

 

Két éve 2,4 tonna lerakását kellett kifizetni egy ugyanilyen összefogás, takarítás után, ami ötvenezer forintba került. Ugyan idén nem jött össze ekkora mennyiség, aminek örülni is lehetett, mert kicsit tisztább volt a Cuha. Van tehát eredménye a szemétszedésnek, a szemléletformálásnak, de azért így is jó pár zsákot megtöltöttek az önkéntesek nem a természetbe való holmikkal. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában