Kiállítások, vetélkedő, irodalmi majális

2023.04.25. 08:00

Petőfi Sándor előtt tisztelgő rendezvénysorozatot szerveztek

A Petőfi-emlékévhez kapcsolódva Várpalota több pontjára új, egységes külsejű információs táblák kerültek ki, amelyek az adott városrész múltjának egy-egy fontos szeletét mutatják be az arra járóknak. A Thury-vár mögötti parkban Petőfi Sándor és öccse, István várpalotai kötődéséről olvashatnak részletesebben a téma iránt érdeklődők.

Szabó Péter Dániel

Csővári Zsófia Réka és Budai László a Thury-vár mögötti parkban felállított információs táblánál

Fotó: Szabó Péter Dániel

A 200 esztendeje született költőnk tiszteletére egész éven át tartó programsorozatot szervezett civilek bevonásával a Thury-Vár Kft. A részletekről Csővári Zsófia Réka szakmai vezetőt és Budai Lászlót, a Krúdy Gyula Városi Könyvtár vezetőjét kérdeztük. 

– A könyvtár egyik kezdeményezése, hogy aki kedvet érez hozzá, az küldje el nekünk a kedvenc Petőfi-idézetét. Szeretnénk elérni azt is, hogy év végére minden helyi lakos tisztában legyen vele: Szeget szeggel címmel Petőfi Sándornak létezik egy Várpalotán, egészen pontosan Pusztapalotán keletkezett verse. Ehhez kapcsolódva hirdettünk meg egy másik, rendhagyó játékot. Szeget szeggel-átiratokat, slam poetry-szövegeket várunk a vállalkozó kedvű poétáktól, slammerektől – mondta Budai László, akitől megtudtuk, az idei Szindbád-vacsora is kapcsolódik majd Petőfi Sándorhoz. 

– A szintén évfordulós, 90 évvel ezelőtt született Krúdy Gyulának létezik egy várpalotai kötődésű, nagy költőnkkel kapcsolatos novellája Ál-Petőfi címmel, amelynek színpadi feldolgozását május 26-án a Szindbád-vacsorán mutatjuk majd be. A rendezvényt ősszel szoktuk megtartani, ám idén hagyományos tavaszi tárlatunk került át novemberre, s rendhagyó módon Petőfi ihlette képzőművészeti alkotásokat várunk a művészektől. Reményeink szerint a megújult városi könyvtárban tudjuk majd megtartani a kiállítást – tette hozzá Budai László. 

Szintén május végén egy másik különleges programot is tartanak Várpalotán a Petőfi-emlékév jegyében. – A vadász-gyermeknappal együtt egy irodalmi majálist is rendezünk a Thury-várnál, természetesen Petőfi Sándor műveire alapozva. Szándékosan együtt tartjuk a két programot, hiszen a családokat szeretnénk megszólítani az irodalmi majálissal, a vadász-gyermeknap pedig egy hagyományosan sok érdeklődőt vonzó program, így erősítheti egymást a két rendezvény – mondta Csővári Zsófia Réka, a Thury-Vár Kft. szakmai vezetője.

A nyár végén, a Várpalotai Napok részeként két fotókiállítás is 200 évvel ezelőtt született költőnk nagysága előtt tiszteleg majd. Petőfi nyomában címmel Várpalota idén 100 éves fotográfusa, Leitner Ferenc felvételeiből nyílik majd tárlat, de az Objektív Fotóklub tagjai is Petőfi ihlette felvételekkel készülnek immár hagyományos éves kiállításukra.     

A felsoroltak mellett szeptemberben Várpalota és Petőfi címmel helytörténeti vetélkedőt szerveznek általános iskolásoknak, a városba érkezik majd a Petőfi Irodalmi Busz, míg október első hetében Petőfi-zarándoklaton is részt vehetnek a vállalkozó kedvűek. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában