Kéklámpás családi nap

2023.04.22. 20:00

Rendőr- és tűzoltónapot tartottak Veszprémben

A rendőrség és a tűzoltóság munkájába lehetett betekinteni, illetve a mindennapok során használt technikai eszközeiket mutatták be szombaton.

Marton Attila

Fotó: Nagy Lajos

 

A városi stadion melletti parkolóban tartott eseményt a Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányság és a Veszprém Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közösen szervezte. Anda György rendőr ezredes, a Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányság rendészeti főkapitány-helyettese megnyitójában elmondta, a rendőrség alapfeladatai közé a bűncselekmények megakadályozása és felderítése, a közrend, közbiztonság megtartása és az államhatár védelme tartozik. Arról is beszélt, a 2021-es adatok szerint, ha a sofőrök közül tíz százalékkal többen kötötték volna be a biztonsági övet, akkor 65-tel kevesebb halálos áldozattal járó közúti baleset történt volna az ország útjain. Csillag István tűzoltó ezredes, a Veszprém Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese arról beszélt, a tűzoltók nagyon komoly elméleti és gyakorlati tapasztalattal tudják ellátni biztonságosan a feladatukat. 

A programon a rendőrség szinte minden egysége bemutatta tevékenységét. Az érdeklődők megnézhették a rendőrmotorokat, rabszállítókat és rendőrautókat, a rendőrségi fegyverzeteket és felszereléseket, többek között a sebességmérők használati elvét is bemutatták. A látogatók kipróbálhatták a biztonságiöv-szimulátort, amelyen megtudhatták, milyen hatást gyakorol az öv az utasra egy 10-20 kilométer per órás sebességű ütközésnél, tudtuk meg Bartók Judit rendőr századostól, a vármegyei rendőr-főkapitányság megbízott sajtószóvivőjétől. Emellett kutyás és lovas bemutató is látható volt, míg a tűzoltók azt mutatták be, hogyan történik egy roncs felvágása feszítő-vágó berendezéssel. 

 

Csondor Henrietta tűzoltó hadnagy, a Veszprém Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtószóvivője elmondta, bemutatták a helyszínre kitelepült katasztrófavédelmi mobil labort, valamint egy tűzoltóautót a teljes felszerelésével és bevetési védőruhákkal, emellett játékokkal és kvízekkel is készültek a gyerekeknek. A füstsátorban azt szimulálták, mit látnak egy lakástűznél a tűzoltók, míg a tálcatűzoltási gyakorlaton a gyerekek próbálhatták ki, milyen porral oltóval tüzet oltani. Az eseményen a rendőrré és tűzoltóvá válás feltételeiről is tájékoztatást adtak, például a járőrképzésről és a határvadászok munkájáról.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában