Balatonfűzfő

2023.04.03. 15:00

Széchenyi István tiszteletére emlékművet állítottak a Balatonnál

Széchenyi István (1791-1860), a legnagyobb magyarnak is nevezett személyiség tiszteletére, az ismert embert ábrázoló bronz domborművet helyeztek el Balatonfűzfőn, a nevét viselő téren a minap.

Kovács Erika

Szanyi Szilvia polgármester ( balról a harmadik), mellette Szabó Lajos, az emlékhely ötletgazdája és a képviselők az átadási ünnepségen, Balatonfűzfőn

Méltatta Szanyi Szilvia polgármester az emlékművet, illetve a helyszínt, amit a helyi vállalkozók tettek rendbe, illetve alakítottak ki. A teret igényesen megtisztították, fűmagot vetettek a földbe és sok szép virággal is kidíszítették. -Adott volt a tér neve, így nem volt kérdés, kinek a tiszteletére állítsunk emlékhelyet, így érvelt az ötletgazda és finanszírozó Szabó Lajos, a Tobruki Baráti Társaság tagja, a Balatonfűzfő-Litér Turisztikai Egyesület alapítója, vezetőségi tagja. Azt mondta, a legnagyobb magyar emlékére, kőoszlopon lévő gránitlapon helyezték el a bronz domborművet. A gránitlapra egy könyvből való idézetet is rávéstek Széchenyi István emlékére: „Alkotott, hatott és utat mutatott” felirattal. Az alkotást, melyet Kocsis Előd szobrászművész készített el, Laposa Norbert balatonfűzfői római katolikus plébános áldott meg az átadási ünnepségen. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában