Civil kitüntetés

2023.05.20. 21:00

Erőn felüli segítségért és aktív közéleti munkáért

Május 20-án rendezték a 16. Veszprémi Civil Napot a Gyárkert Kultúrpark kisszínpadán. A bemutatkozó egyesületek és a színes programok mellett mintegy a nap fénypontjaként átadták a Veszprém Megyei jogú Város Közgyűlése által odaítélt Pro Civitate és Pro Meritis díjat.

Benkő Péter

A Pro Meritis díjat Sulmánné Leia Margit érdemelte ki (középen)

Fotó: Benkő Péter

Előbbit a város életében kiemelkedő tevékenységet végző, az önkéntesség elve alapján szerveződő civil szervezetek közül a Dnipro Országos Ukrán Kulturális Egyesületnek, utóbbit a város életében végzett példaértékű társadalmi munkája elismeréseként Sulmánné Leia Margitnak. Mindkét elismerést Brányi Mária alpolgármester adta át.

A Pro Civitate díjat Zakar Irina elnök vette át
Fotó: Benkő Péter

A Pro Civitate díjban részesült Dnipro egyesület célja az ukrán kultúra ápolása, a népi, vallási tradíciók megőrzése, a nyelv és a művészeti értékek megismertetése, kapcsolattartás az anyaországgal és a világ ukrán diaszpórájával. A háború óta erejükön felül végeznek önkéntes misszionárius munkát. Elnökük, Zakar Irina mélyen szívén viseli a Veszprémbe érkezett menekült családok sorsát. A tenni akarás példaértékű, melyre az anyaországi ukránok is felfigyeltek, ezért az egyesület kapta az Ukrajna Arany Szíve 2023 díjat a Magyarországra menekült ukrajnai állampolgárok és a kárpátaljai árvaházak támogatásában végzett karitatív munkájáért. Most a Pro Civitate díjat Zakar Irina elnök vette át. A Veszprémbe érkezett ukrán családok kifejezték hálájukat neki és az egyesületnek.

A Pro Meritis díjat Sulmánné Leia Margit személyében olyan embernek ítélték oda, aki fiatal korától aktívan dolgozik a város szellemi értékeinek megőrzésében, jó hírének gyarapításában. Sok száz közérdekű rendezvény aktív résztvevője, intézi a Veszprémi Nők Kerekasztala Egyesület gazdasági ügyeit, aktív szereplő a Dózsaváros közéletében, de Csatárhegyen is a közösségi ügyek intézésében, a kápolna rendben tartásának szervezésében. Példamutató családi élete mellett ott van mindenhol, ahol a városért, közösségekért tevékenykedhet. 

 



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában