Sajtótájékoztató

2023.05.24. 14:00

Év végére készül el a 83-as elkerülő

Ahogy arról korábban már hírt adtunk, közel 100 milliárd forintból, két ütemben valósul meg a Pápa és Győr között készülő 36 kilométer hosszú új út. A 83-as számú 2x2 sávos főút megvalósítása számos előnnyel jár.

Haraszti Gábor

Fotó: Haraszti Gábor/Napló

Az érintett települések az átmenő forgalom alól mentesülnek, a külön szintű csomópontok építésével megszűnnek a keresztező mozgások, ezáltal csökken a baleseti kockázat. Szintén a biztonságosabb közlekedést szolgálja a teljes nyomvonal mentén telepített vadvédő kerítés, és közel tíz perccel javul az elérési idő Győr–Pápa viszonylatban. Az aktuális hírekről Kovács Zoltán országgyűlési képviselő tájékoztatta a sajtó képviselőit.

– Csupa jó hírem van – kezdte beszámolóját a képviselő. – A beruházás 80 százalékos készültségi fokon áll, aki napi szinten Pápa és Győr között jár, láthatja, hogy milyen jó ütemben zajlik az építkezés, az a terv, hogy 2023 utolsó negyedévére, tehát október, november, decemberre az új nyomvonal elkészül és átadjuk. Az északi csomóponton – amíg a végleges állapot ki nem alakul – lesznek forgalmi változások, ez érinti a Pápa felől Győr, illetve Marcaltő irányába közlekedőket, sőt a Vaszari úton is lesz egy kisebb változás: az egy sávon zajló váltakozó irányú forgalmat átterelik a megépült körforgalomba annak érdekében, hogy az újonnan kivitelezett reptéri bekötőút csatlakozása is kialakítható legyen a terv szerinti, végleges állapotára. Ami még fontos, hogy 99 százalékban a teljes alapaszfalt elkészült, 75 százalékban a teljes pálya vonalán megvan a kötőréteg is, sőt, ennek köszönhetően több helyen elkezdték már a kopóréteget is ráhúzni, mely után a terelő- és záróvonalakat festik majd fel. Megépítenek 23 darab műtárgyat, melyből egy vadátjáró és további öt esetén biztosított a vadátjárás. Úgy gondolom, év végétől Pápa és Győr között gyorsabban, biztonságosabban lehet majd közlekedni.

Mint elhangzott, a 2x2 sávos főúton a megengedett sebesség 110 km/h lesz. Az útszakaszra hat külön szintű csomóponton (Pápa-észak, Gyarmat, Tét-dél, Tét-észak, Győrszemere, Koroncó) keresztül lehet majd felhajtani. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában