Sürgős beavatkozásra lenne szükség

2023.05.08. 15:00

Felújításra szorul a Szent Donát-kápolna

Ajtót kellene cserélni a Szent Donát-kápolnánál, de arra sincs pénz, ráadásul az elöregedett szürke palatető állapota is aggasztó.

Szijártó János

Halvax László gondnok szerint nagyon sürgős lenne az elhasználódott ajtó cseréje, és a tetőt is fel kellene újítani, mielőtt beszakad

Fotó: Szijártó János/Napló

Erről Halvax László tájékoztatta munkatársunkat a helyszínen, a Szent György-hegy északi dűlőjén. Mint elmondta, a kápolna szomszédságában van szőlője, pincéje, s emiatt gyakran tartózkodik ezen a csodálatos panorámával rendelkező birtokán, ami határos a szóban forgó épülettel. Emiatt maradtak rá a gondnoki feladatok, amelyeket önként, egyetlen fillér támogatás nélkül lát el. Gondozza a tapolcai egyházközséghez tartozó területet, nyírja a füvet, beengedi a látogatókat a kápolnába, nyitja az ajtót szentmise, vagy egyéb program idején. A közelmúltban egy sűrűbb szövésű rácsot helyezett el az ablakban, mert a macskák rendszeresen bejártak. Nagyobb gond ennél az elhasználódott fa bejárati ajtó, amelyet szinte alig lehet bezárni. Alul akkora rés tátong, hogy a rágcsálók könnyedén szaladgálnak be és ki rajta. A tető, a régi szürke palatető pedig olyan állapotban van, hogy egy jégeső bármikor szilánkosra törheti, a beázás pedig ma is valós veszély. 

Halvax László szerint sürgős beavatkozásra lenne szükség, ha az utókornak szeretnénk megőrizni ezt a szép és sokak által kedvelt Szent György-hegyi kápolnát, amelyet festői környezetben, a hegy északi dűlőjén, a Mogyorós-hegyen emeltek a helyi szőlősgazdák 1811-ben. 

Fotó: Szijártó János/Napló

Ma a tapolcai egyházközség kezelésében van, így náluk érdeklődtünk telefonon, a problémával kapcsolatban. Fekete Gábor kántor kérdésünkre azt mondta, tudnak az épületet érintő gondokról, ám egy ennél nagyságrendekkel jelentősebb projekt, a tapolcai plébánia több száz milliós felújítása áll még előttük. Természetesen amint lesz rá lehetőség, a Szent Donát-kápolna is sorra kerül, tette hozzá, ám ennek pontos idejéről nem tudott nyilatkozni.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában