Hagyományápolás, értékmegőrzés

2023.05.15. 12:00

Harmincéves a Bányász Kulturális Egyesület

Fennállása harmincadik évfordulóját ünnepelte a Bányász Kulturális Egyesület május 13-án a padragkúti művelődési házban.

Tisler Anna

Fotó: Gyarmati László

A bányászat nemcsak Ajka gazdasági felemelkedését szolgálta, hanem kulturálisan is felvirágoztatta azt. Az utolsó ajkai szénbánya 2004 szeptemberében bekövetkezett bezárásáig a bánya volt a kulturális csoportok legnagyobb támogatója, azt követően Ajka Város Önkormányzata és pályázati támogatásból folytatja tevékenységét azon önzetlen emberek segítségével, akiknek fontos, hogy a bányászathoz kötődő emlékek, a kultúra ne merüljön feledésbe. 

Győr Sándor, a Veszprémi Szénbányák Vállalati Szakszervezeti Bizottsága nyugalmazott titkára visszatekintésében elmondta, hogy 1923-ban a bánya területén megalakult az első olvasókör, 1924-ben a Bányász Fúvószenekar, 1973-ban a Padragi Bányász Férfikórus, 1976-ban a Borostyán Férfikórus, 1957-ben a Bányász Táncegyüttes, amelyik 1977-től Ajka- Padragkút Táncegyüttes néven szerepel.  Ebben az időben az erőmű amatőr színjátszóin kívül a bánya adta a többi kulturális csoportot. 

Blaskó Sándor, a Bányász Kulturális Egyesület elnökségi tagja, a Padragi Bányász Hagyományőrző Kör alapító tagja  kijelentette, hogy bánya bezárása után a bányászok lelkének egy darabja a föld alatt maradt. A bányászéletet gazdagítják a hagyományok, az egymás iránti bizalom, az összetartozás. Harminc évvel ezelőtt a jövőben hinni akaró emberek létrehoztak egy csoportot, amelyet máig összetart a közös cél, a múlt értékeinek tisztelete, azok továbbvitele. Tevékenységük sokrétű, hagyományápolás, közösségek létrehozáse, összetartása, de a legfontosabb a bányászathoz kapcsolódó ünnepek szervezése.

A Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezete képviseletében Beöthy-Fehér Szabolcs nemzetközi titkár, tanácsos emléklapot adott át a jubileum alkalmából Oravecz Editnek, a Bányász Kulturális Egyesület elnökének. A köszöntőket követően a kulturális csoportok mutatkoztak be.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában