Évforduló

2023.05.15. 20:00

Veszprémben ünnepeltek a finnbarátok

Megalapításának negyvenedik évfordulóját ünnepelte a Veszprémi Magyar-Finn Egyesület (VEMAFI) a napokban.

Marton Attila

Forrás: önkormányzat

A barátság hídja – a magyar-finn kulturális kapcsolatépítés négy évtizede címmel tartott eseménynek a Pannon Köztér adott otthont. Porga Gyula polgármester köszöntőjében azt a munkát és tenni akarást méltatta, amellyel negyven éven át sikerült egyben tartani a civil közösséget. Arról is beszélt, ehhez a jó vezetők – akik szerveznek és elosztják a feladatokat – mellett türelmes és tevékeny tagokra, valamint egy olyan közös célra volt szükség, amelyért együtt tudnak munkálkodni. Hozzátette, a VEMAFI esetében ez a közös cél a finn világ megismertetése volt a veszprémiekkel és a megyében élőkkel. A polgármester megjegyezte, fontosak a városok számára a testvértelepülési kapcsolatok, azonban ezeket hosszú távon a civil szervezetek tudják fenntartani és igazán élővé tenni: a Veszprém és Rovaniemi közötti kötelékben elévülhetetlen szerepe volt az egyesületnek, amelyért köszönetet mondott a civil szervezetnek. Porga Gyula a jubileum alkalmából egy tortával kedveskedett az egyesületnek. Szoboszlai András, a VEMAFI elnöke az egyesülethez kapcsolódó élményeiről és a szervezet történetéről beszélt. Elhangzott, a szervezetet Tímár Veronika alapította, és az első években klubként működött, majd a kilencvenes évek elején vált egyesületté. Kiemelte, 1992-ben járt először Finnországban, ami nemcsak élményt, hanem szemléletbeli változást is jelentett számára, legyen szó a hétköznapi élethez vagy a környezethez való viszonyról. 

A VEMAFI a Rovaniemiben működő partnerszervezettel közösen számos cserekapcsolat kezdeményezője és megvalósítója volt, valamint a Magyar–Finn Társaság rendezvényein és a hazánkban élő finnek közösségeivel kialakított kapcsolataiban a tagok Veszprémet is képviselik. Munkájuk elismerése, hogy 2004-től szinte minden évben ellátogatott a megyeszékhelyre a lappföldi Mikulás. Az eseményen Kovács Ottilia műfordítóval és Richly Gábor történésszel Szoboszlai András beszélgetett. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában