Madarak

2023.06.29. 08:00

Akit érdekel, még láthat gólyagyűrűzést

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársai minden év júniusában az felkeresik a fehér gólyák fészkeit, hogy meggyűrűzzék a fiókákat.

Szijártó János

A fehér gólyák gyűrűzése lassan befejeződik az idén, még néhány helyen azonban megtekinthető Veszprém vármegyében Fotó: Szijártó János

Mint megtudtuk, az utóbbi hónapokban itthon és külföldön, egyes vadon élő madárfajokban kimutatott madárinfluenza vírus fertőzés miatt (ami ugyan a fehér gólyát eddig nem érintette), a gyűrűzést az eddigiekhez képest sokkal körültekintőbben végzik a szakemberek. Bár az esetleges fertőzés nagyon kis eséllyel adódik tovább más madárra, különösen emberre, a madárgyűrűzők mindent megtesznek, hogy ezt a veszélyt tovább csökkentsék. Ahol már megtörtént a gyűrűzés, ott látogatók a helyszíneken találkozhattak védőmaszkos, gumikesztyűs, védőruhás szakemberekkel. Másrészt a gyűrűzők ugyan lehozták a fiókákat megmutatni de a simogatás nem volt engedélyezett. A június közepén indított gyűrűzés lassan befejeződik. Ám ha valakit érdekel, Veszprém vármegye néhány helyszínén még megtekintheti a folyamatot július 4-én, kedden. Reggel 8:30-tól Kádártán (Kenderföld u., Malomkert u. sarok, Vízmű), 9 órától Szentkirályszabadján (Rákóczi 33/A), 9:30-tól Nemesvámoson (Kossuth u. 27.), 10 órától Tótvázsonyban (Magyar u.  - Hajnal u. sarok), 10:30-tól Balatonszőlősön (Fő u. 68.), 11 órától Nagyvázsonyban (Kinizsi u. 20.), 11:30-tól Padragkúton (Padragi u. 327. és Padragi u. 264.), 12:30-tól Tósokberénden (Bajcsy Zs. 38.), 13 órától Bakonygyepesen (Fő u. 172.), 13:30-tól Ajkarendeken (Rendeki u. 17.) 14:30-tól pedig Veszprémben az Árpád u. 1. számnál. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában